Peste 3500 de participanți la prima Reuniune Națională a Tinerilor Ortodocși

La Baia Mare a avut loc, la Catedrala Episcopala „Sfânta Treime”, ultima întâlnire pregătitoare a voluntarilor implicați în organizarea și desfășurarea primei Reuniuni Naționale a Tinerilor Ortodocși, informează „Ziarul Lumina”.

La această întâlnire au participat aproape 200 de voluntari – tineri, preoți și profesori din Baia Mare și din împrejurimi, în prezența Preasfințitului Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

„Scopul principal al întâlnirii a fost simularea unor momente legate de amplasarea grupurilor în zona Catedralei la rugăciune, deplasarea celor 3500 de participanți spre locurile de distribuire – catering, amplasarea la conferințe, pregătirea procesiunii și a altor detalii. Am subliniat faptul că pe parcursul celor patru zile, nu dorim să lăsăm niciun amănunt la voia întâmplării. Preasfintitul Iustin Sigheteanul a participat la rugăciunea care a precedat întâlnirea, la proiecțiile prezentate, și a rostit un cuvânt mobilizator pentru localnicii implicați; a exprimat aprecieri și încurajări, a subliniat importanța evenimentului în contextul dificultăților morale și spirituale pe care le suferă societatea”, a spus pr. Milan Bălan, consilier al Sectorului Teologic – Educațional din cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, conform unui comunicat de presă al Episcopiei.

Participare internațională

Reuniunea are loc în perioada 3-6 septembrie și se adresează tinerilor ortodocși (între 15-30 ani) reprezentanți ai tuturor eparhiilor din țară și din diaspora. De asemenea, sunt invitați tineri de diferite naționalități delegați ai Bisericilor Ortodoxe – Surori din străinătate și reprezentanți ai Asociațiilor de Tineri Ortodocși din străinătate. Este primul eveniment de acest gen din România, la care sunt așteptați aproximativ 3500 de participanți.

Reuniunea Tinerilor Ortodocși la Baia Mare are loc ca urmare a inițiativei comune a Preasfințitului Iustin Sigheteanu, Arhiereu-Vicar al Episcopiei

Maramureșului și Sătmarului și a primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Anul trecut, în perioada 22-24 august, a avut loc Reuniunea „regională” a Tinerilor Ortodocși, a tinerilor din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Proiectul Reuniunii Naționale din acest an a fost discutat în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 13 februarie 2014.

Astfel, s-a emis hotărârea nr. 675 privind implicarea și participarea la acest eveniment a tinerilor din toate eparhiile Bisericii Ortodoxe Române.

Caracter cultural – religios

Conținutul cultural al Reuniunii aduce în atenția participanților teme care privesc istoria națională a României – personalitatea Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, jertfa martirică a acestuia și a fiilor săi: „Sfinții Brâncoveni – Modele ale Credinței Mărturisitoare”; viața tinerilor ortodocși practicanți: „Tinerii – în Lumina Anului Omagial Euharistic”; istoria locală a Maramureșului: „Pintea Viteazul și curajul de a sta împotrivă”; conștiința identității noastre naționale, culturale și religioase: „Ortodoxia și identitatea noastră națională”.

Vor fi organizate vizite la obiective importante, unele dintre acestea având legătură cu temele conferințelor publice și ale dezbaterilor: Muzeul Satului, Pavilionul de Etnografie, (Maramureșul – Etnografie și Spiritualitate Românească), Muzeul de Artă și Muzeul de Istorie (Baia Mare – Tezaur de Artă și Istorie), Muzeul de Mineralogie.

La procesiunea „Bucuria de a fi creștin”, de vineri seara, 5 septembrie, sunt invitați să participe toți credincioșii, de toate vârstele, din municipiul Baia Mare și din împrejurimi, alături de tinerii participanți la Reuniune.

În fiecare zi, tinerii se vor ruga împreună în 12 biserici, unde vor susține cântările la Sfânta Liturghie, vor dezbate pe diferite teme în grupuri mici, organizate în 12 școli, vor face excursii și vor participa la manifestări culturale. Astfel, programul artistic va fi susținut de artiști consacrați din Maramureș și din țară, în fiecare seară, într-un spațiu amenajat în zona Catedralei. Nu vor lipsi nici întâlnirile cu ierarhii care vor adresa cuvinte duhovnicești tinerilor.

„Beneficiarii Reuniunii sunt tinerii. Reuniunile tinerilor cultivă solidaritatea ca virtute socială. În actuala conjunctură europeană, a pluralismului etnic și religios, se cere mai mult ca oricând cultivarea și promovarea propriei noastre identități și prețuirea valorilor autentice. Reuniunea Tinerilor Ortodocși va face acest lucru mai ales în ceea ce-i privește pe tinerii ortodocși români, dar va aduce în atenție și Identitatea Ortodoxă în context internațional – mai ales că sunt invitați și tineri ortodocși din alte țări. În cadrul unor activități dinamice pe care le-am pomenit mai sus, tinerii își întăresc convingerile intelectuale, religioase, precum și sentimentele: prietenia, credința, dragostea de țară și față de valorile culturale și religioase moștenite. Pe fondul general al secularismului, individualismului și al degradării relațiilor interumane, Biserica îi ajută pe tinerii români să redobândească o atitudine sănătoasă, să privească demn spre viitor: cu fraternitate și încredere”, a spus pr. Milan Bălan, consilier al sectorului Teologic-Educațional din cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Comentarii Facebook


Știri recente