Peste 30 de paciente au fost beneficiarele celei mai noi Campanii de „Prevenție și Depistare a Cancerului de Col Uterin”

Treizeci şi trei de paciente din localitatea Moara Vlăsiei, judeţul Ilfov, au fost examinate sâmbătă de o echipă de medici de la Institutul Oncologic Bucureşti, în cadrul campaniei de „Prevenție și Depistare a Cancerului de Col Uterin”.

Campania iniţiată de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului este dedicată femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 ani care provin din zone rurale dezavantajate socio-economic.

„Este foarte importantă această campanie pentru că în general marea majoritate a pacientilor care se prezinta la Institutul Oncologic sunt în faze terminale şi atunci preferăm să venim noi în întâmpinarea lor. Poate, dacă e sa găsim ceva, să găsim la început”, a precizat dr. Cristina Şaptefrati, medic primar obstretică-ginecologie, cu competenţe în oncologie.

În acelaşi context, medicul Prunoiu Virgiliu, coordonatorul Programului Screening din cadrul Institutului Oncologic Bucuresti, a adăugat: „acest test este foarte important, mai ales că rezultatele de până acum indică faptul că sunt leziuni precursoare de cancer care pot fi tratate. Nu este indicat să se ajungă la leziuni grave care pot fi cu greu tratate, costa foarte mult, suferinţă foarte mare, pe când leziunile incipiente pot fi tratate cu un minim efort atât pentru pacient, cât şi pentru personalul medical, astfel încât să obţină rezultate foarte bune în timp”.

Campania de „Prevenire şi Diagnosticare Precoce a Cancerului de Col Uterin” se desfăşoară în baza protocolului încheiat în luna ianuarie a acestui an între Institutul Oncologic Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu din Bucureşti şi Patriarhia Română.

„Ne bucurăm foarte mult că femeile au început să conştientizeze importanţa acestui examen medical şi vin în număr din ce în ce mai mare pentru că au aflat cât de important este să-şi facă acest test Babeş Papanicolau în urma căruia pot preveni alte afecţiuni”.

„Până în prezent, mai mult de 30% dintre femeile care au fost examinate în cadrul acestei campanii au probleme de sănătate, un procent îngrijorător şi ar putea fi diminuat dacă femeile s-ar controla, conform recomandărilor medicilor”, a punctat Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Până în prezent, în cele şase ediţii ale campaniei de „Prevenție și Depistare a Cancerului de Col Uterin” au fost înregistrate peste 200 de beneficiare din localităţi situate în judeţul Ilfov.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de voluntari sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Biserica Ortodoxă Română este cel mai mare filantrop raportat la contribuţia sa în lucrarea socială. Zeci de mii de persoane au beneficiat până în prezent numai de proiectele desfăşurate de voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale.

Prin programul „Donează sânge, salvează o viaţă!” au fost colectate peste 10 tone de sânge. De asemenea, prin intermediul proiectelor „Sănătate pentru sate” şi „Prevenție și educație pentru sănătate” au fost asistate şi consiliate în diferite specializări medicale foarte multe persoane din domeniul rural.

Foto Credit: Voluntarii Paraclisului CMN

Comentarii Facebook


Știri recente