Peste 200 de români au participat la Sfânta Liturghie în Catacombele Domitilei din Roma

Peste 200 credincioși români ortodocși din Regiunea Lazio au participat în prima zi din noiembrie la Sfânta Liturghie în Catacombele Domitilei din Roma.

Slujba a fost oficiată vineri de Părintele Protoiereu Ciprian Baltag de la Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma, împreună cu un sobor de 12 preoți, între care Pr. Lect. Dr. Zaharia Matei de la Facultatea de Teologie din București, informează Episcopia Italiei.

Înainte de slujbă, românii au vizitat catacombele care au luat ființă pe un teren dăruit Bisericii creștine din Roma de către Flavia Domitila în secolul I.

Complexul, care se întinde pe o lungime de 17 kilometri a fost realizat de-a lungul mai multor secole pe patru niveluri subterane cu scopul de a adăposti mormintele unor mucenici mai noi, dar și pe cele ale creștinilor primelor veacuri (aproximativ 150.000 de morminte).

La finalul vizitei, preoții și credincioșii s-au oprit în Basilica subterană dedicată Sfinților Martiri Nereu și Achilin și Sfintei Petronila (considerată de unele surse drept fiica Sfântului Apostol Petru, iar de altele doar ca fiind botezată de acesta). Basilica a fost zidită de Sfântul Ierarh Damasie, Episcopul Romei (366-384) pe mormintele acestor mucenici.

În timpul Dumnezeieștii Liturghii au fost pomeniți toți sfinții mucenici cunoscuți de la Roma.

Foto credit: Episcopia Italiei

Comentarii Facebook


Știri recente