Peste 100 de români prezenți la hramul Chiliei „Sf. Ipatie” din Athos: PS Varlaam a oficiat slujba privegherii

Peste 100 de români au participat sâmbătă la hramul Chiliei „Sfântul Ipatie” din Muntele Athos. Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat slujba privegherii  în cinstea Sfântului Ipatie, Episcopul Gangrei.

Slujba a început vineri la ora 18:30 cu Pavecernița Mică și starea a patra din Acatistul Maicii Domnului, conform rânduielii athonite.

„Rânduiala privegherii de toată noaptea a durat aproximativ 16 ore, fiind săvârșită după tipicul athonit. Cele două strane au cântat cu multă măiestrie, cei prezenți remarcând frumusețea efosului aghiorit”, a relatat pentru Basilica.ro Mihai Răzvan Clipici, Consilier patriarhal la Sectorul Cultură, Pictură și Restaurare din cadrul Administrației Patriarhale, care a participat la hram.

La Sfânta Liturghie au slujit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Ieroschimonahul Pahomie Vatopedinul, Ieroschimonahul Ignatie Bozianu, starețul Chiliei „Sfântul Ipatie”, Ieromonahul Teofil Covaci de la Schitului românesc Prodromu, împreună cu alți stareți și monahi din Sfântul Munte Athos.

PS Varlaam, impresionat de cântarea la strană

„Sunt foarte impresionat de prezența prietenoasă și frățească a părinților greci care au cântat la strană pe parcursul întregii privegheri”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Răspunsurile liturgice au fost oferite alternativ în limbile greacă și română de călugări de la Chilia „Sfinții Doctori fără de Arginți” și de membrii grupului psaltic „Nectarie Protopsaltul” din București, alături de monahi de la Chilia „Sfântul Ipatie”.

„Sunt foarte recunoscător, în primul rând, lui Dumnezeu că m-a învrednicit să mă reîntorc la această chilie la care am apreciat încă de la început duhul duhovnicesc, buna rânduială și evlavia părinților și fraților care se nevoiesc aici în acest așezământ”, a afirmat Preasfinția Sa.

„Mulțumesc, în al doilea rând, părintelui stareț Ignatie, pentru această onoare deosebită pe care mi-a făcut-o, de a mă invita la hramul din acest an, la pomenirea Sfântului Sfințit Mucenic Ipatie, episcopul Gangrei”.

Episcopul vicar patriarhal l-a felicitat pe Ieroschimonahul Ignatie Bozianu „pentru că păstrează în această chilie duhul pe care l-a primit de la duhovnicul și îndrumătorul său, părintele Dionisie Ignat de la Colciu, continuând astfel tradiția evlavioasă și nevoitoare a acestei comunități călugărești, care a fost condusă și care a avut printre viețuitori oameni cu viață sfântă, recunoscuți de monahii athoniți”.

De asemenea, Preasfinția Sa a mulțumit Arhimandritului Efrem Vatopedinul, Starețul Mănăstirii Vatopedu, sub ocrotirea căreia se află Chilia „Sfântul Ipatie”, „pentru bunăvoința de a răspunde afirmativ la solicitarea părintelui Ignatie și de a îngădui prezența și slujirea mea la această prăznuire”.

Ierarhul a binecuvântat pelerinii prezenți și a apreciat osteneala de a participa la hramul așezământului monahal.

An aniversar

„Anul acesta se împlinesc douăzeci de ani de la trecerea la cele veșnice a Cuviosului Dionisie Ignat de la Colciu, părintele duhovnicesc al obștii de la Chilia Sfântul Ipatie și douăzeci de ani de când stăreția chiliei i-a fost încredințată părintelui ieroschimonah Ignatie Bozianu, de către părintele Efrem Vatopedinul, din încredințarea Cuviosului Dionisie de la Colciu”, a explicat Răzvan Mihai Clipici.

Chilia „Sfântul Ipatie” este cunoscută în rândul călugărilor aghioriți și al pelerinilor pentru viața duhovnicească a monahilor români care au trăit în acest loc.

Cuviosul Orest Baldovin, ucenicul Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, și Arhimandritul Dometie Trihenea, mare duhovnic și stareț athonit de la mijlocul secolului al 20-lea, sunt doi dintre cei mai de seamă monahi care au viețuit aici.

Sfântul Ipatie, Episcopul Gangrelor este serbat în data de 31 martie/13 aprilie conform calendarului nerevizuit.

Foto credit: Casian Cosma


Știri recente