Pelerinajul de Florii organizat pentru a șasea oară la București

Anul acesta, pelerinajul din București organizat cu ocazia sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim va începe cu slujba Vecerniei, ce se va oficia pe platforma Catedralei Mântuirii Neamului (sau la Paraclisul patriarhal „Învierea Domnului”, dacă va ploua), sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 15:00.

După slujbă, se va citi rugăciunea de mulțumire pentru lucrările realizate la infrastructura viitoarei Catedrale patriarhale, se vor sfinți stâlpările, după care se va pleca în pelerinaj după următorul program: prima oprire se face la ora 17:10, la paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, după care se continuă pe Calea 13 Septembrie, Bd. Libertății și Bd. Regina Maria; a doua oprire se face la ora 17:30, la Biserica „Sfântul Nicolae” – Vlădica, după care se continuă pe str. 11 Iunie, str. Principatele Unite, str. Enăchiță Văcărescu și str. Sfânta Ecaterina; a treia oprire se face la ora 17:45, la Paraclisul universitar „Sfânta Ecaterina”, după care se continuă pe str. Bibescu Vodă, apoi pe Dealul Patriarhiei; pelerinajul se încheie la ora 18:00, la Catedrala patriarhală, unde pelerinii vor fi întâmpinați și binecuvântați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Semnificațiile duhovnicești ale pelerinajului de Florii

Pelerinajul de Florii se desfășoară după încheierea celor patruzeci de zile de post, zile de pocăință, de smerenie și de răstignire a faptelor celor rele săvârșite. Participarea la pelerinajul de Florii reprezintă participarea credincioșilor la viața Bisericii. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, arată în cartea „Foame și sete după Dumnezeu – înțelesul și folosul postului”, (Editura Basilica a Patriarhiei Române, București, 2010, pp. 180-181), că „icoanele și florile purtate în procesiune simbolizează lumina și virtuțile adunate în suflet prin nevoințele postului. Folosul duhovnicesc al pelerinajului poate fi cuprins în cuvinte simple: o procesiune de mărturisire a credinței, o întărire în frățietate a parohiilor, un semn al libertății și dorinței de a căuta sfințenia, un prilej de a medita asupra vieții noastre ca trecere, o prevestire a Sfintelor Paști, o binecuvântare pentru cetate și o bucurie de sărbătoare creștină”.

Pelerinajul de Florii este organizat pentru a șasea oară în Arhiepiscopia Bucureștilor, acesta fiind inițiat în anul 2008. Pelerinaje similare sunt organizate în „Sâmbăta lui Lazăr” în toate eparhiile din țară.

Comentarii Facebook


Știri recente