Pelerinajul cu moaștele Sfântului Dimitrie continuă: Să luăm pilda vieții lui ca model pentru viețuirea noastră

Pelerinajul istoric cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou continuă sâmbătă în Sectorul 1 al Capitalei.

„Să luăm pilda vieții Sfântului Dimitrie ca model pentru viețuirea noastră”, a spus la Parohia Cașin Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. Totodată, ierarhul i-a invitat pe credincioși la aniversarea a 250 de ani de la așezarea moaștelor Sfântului Dimitrie în Catedrala Patriarhală pe 13 iulie.

În prima parte a zilei, racla cu moaștele a ajuns la Schitul Măgureanu, de unde au plecat la Parohiile Kretzulescu, Precupeții Noi, Dorobanți, Mavrogheni, Miron Patriarhul și Parcul Domeniilor – Cașin (Paraclis Patriarhal).

Ulterior, tot sâmbătă, cinstele moaște vor ajunge la Parohiile Sfânta Vineri – Pajura, Dămăroaia, Măicăneasa, Sfânta Maria – Herăstrău și Sfântul Andrei – Chitila.

O candelă aprinsă, vrednică de urmat

La Schitul Măgureanu, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre însemnătatea aducerii moaștelor Sfântului Dimitrie la așezământul monahal și despre nevoințele călugărilor din orașe.

„Este un moment important din viața acestei obști creștinești, pentru că Sfântul Dimitrie s-a nevoit în apropierea satului său natal, iar părinții din această Sfântă Mănăstire se nevoiesc aici în centrul Capitalei, în centrul cetății. Pentru această obște viața Sfântului Dimitrie este o candelă aprinsă, vrednică de urmat”, a spus Preasfinția Sa.

Acest moment, a continuat ierarhul, „reprezintă un îndemn pentru obștea acestei mănăstiri la sfințirea vieții prin osteneli, prin rugăciune, prin post, prin fapte bune, mai ales când ne aflăm acum către jumătatea Sfântului și Marelui Post al Paștelui”.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

În continuare, la Biserica monument istoric Kretzulescu, Episcopul vicar patriarhal a vorbit despre rugăciunile înaintate cu ocazia acestui pelerinaj.

„Ne-am rugat pentru cei care l-au primit cu dragoste și care îi se adresează lui cerând pace lumii, iertare păcatelor și mântuire sufletelor noastre, a afirmat Preasfinția Sa.

„Icoana Sfântului Dimitrie cel Nou, Făcătorul de Minuni, să fie un imbold pentru fiecare dintre noi de a ne osteni după modelul ostenelilor sale ca împreună cu El să dobândim și noi mântuirea sufletelor și viața cea veșnică”.

Criza societății actuale

Racla cu sfintele moaște a ajuns și la Parohia Dorobanți, unde Părintele Episcop a vorbit despre istoria pelerinajelor cu moaștele Sfântului Dimitrie în Capitală și a subliniat faptul că împrejurările în care acestea au fost scoase din Catedrala Patriarhală nu au fost tot timpul prielnice.

Totodată, ierarhul a subliniat criza spirituală cu care societatea actuală se confruntă și nevoie de viață duhovnicească.

„Pelerinajul din anul acesta are acest caracter sărbătoresc, jubiliar, dar desigur că și societatea noastră se confruntă cu secetă duhovnicească, cu foamete după adevărul dumnezeiesc, cu ciuma dependențelor de multe slăbiciuni, cum sunt acum în mai nou patima drogurilor, patima după mijloacele foarte moderne de comunicare și așa mai departe”

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Mijlocitor și ajutător

La Parohia Miron Patriarhul, Preasfinția Sa a vorbit despre viața Sfântului Cuvios Dimitrie și despre minunea arătării cinstitelor sale moaște, și ulterior, la Parohia Cașin, Paraclis Patriarhal, Episcopul vicar a vorbit despre mijlocirea sfântului arătată în timpul pandemiei.

Vorbind despre pelerinajele organizate la începutul pandemiei de Covid-19, ierarhul a spus că „din statistici se constată că, într-adevăr, România, poporul român considerat a fi unul dintre cele mai credincioase, mai evlavioase din lume, a avut un număr semnificativ mai mic de victime decât în alte țări în care vântul acesta al secularizării bate mai puternic”.

„Aflându-ne la jumătatea Sfântului și Marelui Post al Paștelui, la ajunul Duminicii Sfintei Cruci, să luăm pilda vieții Sfântului Dimitrie ca model pentru viețuirea noastră”, a adăugat la final Părintele Episcop vicar.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu


Știri recente