Pelerinaje și hramuri la Praznicul Schimbării la Față a Domnului

Numeroase așezăminte monahale din Transilvania și-au sărbătorit hramul la praznicul Schimbării la Față a Domnului, informează Ziarul Lumina. Credincioșii care au venit în pelerinaje spre așezămintele monahale au fost îndemnați să participe intens la Sfânta Liturghie și la viața duhovnicească a Bisericii, de unde se pot împărtăși din lumina Taborului.

Pelerini din întreaga țară au urcat la stațiunea sibiană Păltiniș pentru a participa la sărbătoarea Schitului „Schimbarea la Față”. Obștea mănăstirii a primit vizita Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, pe altarul de vară din curtea mănăstirii.

IPS Mitropolit Laurențiu a explicat celor prezenți minunea de pe muntele Tabor, subliniind faptul că Schimbarea la Față a Mântuitorului este o „minune care ne depășește înțelegerea sau cuprinderea minții noastre”.

Astfel, „urcându-se pe munte, s-a rugat, și în timpul rugăciunii a fost învăluit într-un nimb de lumină, o lumină pe care o să o vadă, mai târziu, străjerii de la mormântul Mântuitorului Iisus Hristos”, iar ucenicii Săi, Petru, Iacob și Ioan au pus fața la pământ pentru că nu puteau privi o astfel de lumină. „Lumina aceasta era o dovadă a dumnezeirii, a slavei cerești a Fiului lui Dumnezeu”, a subliniat IPS Mitropolit Laurențiu, care a adăugat că acest nimb de lumină dumnezeiască nu poate fi înțeles decât „ca puterea pe care Dumnezeu o are de la Sine și prin care, și pe care o împărtășește lumii. Când l-a creat pe om, l-a creat pentru ca să rămână întru bucuria iubirii Sale desăvârșite și întru slava împărăției Cerurilor. Omul a căzut și a pierdut raiul, dar l-a recâștigat prin Hristos. De aceea, pentru fiecare dintre noi, ziua Schimbării la Față este întâi de toate o mărturie pe care trebuie să o aducem credinței noastre adevărate întru Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii”.

IPS Mitropolit Laurențiu a amintit la finalul predicii că în perioada următoare vor începe lucrările de zidire a locașului de cult. Schitul Păltiniș a fost ctitorit de Mitropolitul Nicolae Bălan, iar în cimitirul de lângă locașul de cult este înmormântat filosoful Constantin Noica.

Hram la Petreștii de Sus, Cluj

Mănăstirea Petreștii de Sus, din județul Cluj, și-a sărbătorit hramul, la praznicul Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos. În acest an, sărbătoarea a fost una specială, deoarece a fost încununată de prezența icoanei Maicii Domnului de la Muzeul Mitropoliei din Cluj-Napoca, pictată de preotul Luca din Iclod, cel care a pictat și icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula, județul Cluj. Icoana a fost întâmpinată în ajunul praznicului de obștea mănăstirii și mulțimea de credincioși, veniți din mai multe zone ale Transilvaniei pentru a participa la hram. Icoana a fost așezată în curtea mănăstirii, spre închinarea credincioșilor. Tot marți seara, în ajunul sărbătorii, a fost oficiată slujba Privegherii.

Sărbătoarea de la Mănăstirea Petreștii de Sus a fost întregită anul acesta de prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a oficiat Sfânta Liturghie, în fruntea unui sobor format din peste 30 de preoți și diaconi.

Ierarhul a fost întâmpinat în apropierea așezământului monahal de un grup de credincioși veniți împreună cu preotul lor din localitatea Vișeu de Jos, Maramureș, toți îmbrăcați în costume tradiționale, specifice zonei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de o parte a grupului de psalți „Tronos”, de la Catedrala Patriarhală. Au luat parte la Liturghia arhierească stareți și starețe de la Mănăstirile din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, credincioși din mai multe zone ale Transilvaniei, precum și oficialități locale și județene.

În cadrul cuvântului de învățătură, IPS Părinte Mitropolit Andrei le-a vorbit credincioșilor despre praznic: „Nu putem intra în bucuria imensă a Schimbării la Față, pe care au simțit-o cei trei ucenici pe munte, decât dacă suntem hotărâți să acceptăm crucea. Așa ne învață părinții. Fără cruce nu este bucurie desăvârșită. Prin Cruce vine bucurie la toată lumea. Domnul Iisus Hristos, acolo, pe Muntele Taborului, vorbea cu Moise și Ilie despre Jertfa Crucii”.

La finalul Sfintei Liturghii, mulțime de credincioși, printre care și copii, s-au împărtășit, iar cei mici au primit din partea IPS Părinte Mitropolit Andrei, cărți de rugăciuni.

Vechi așezământ monahal

Mănăstirea „Schimbarea la Față” din satul Petreștii de Sus, de pe platoul Cheile Turzii, este unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din Transilvania. Potrivit starețului, protosinghelul Teofil Popescu, istoricul Gheorghe Moldovan, originar din aceste locuri, în monografia sa „Muntele Petridului”, datează începutul construcției mănăstirii, în prima jumătate a secolului al XVI-lea.

În a două jumătate a secolul al XVIII-lea, mănăstirea a fost una dintre puținele așezăminte cruțate de la distrugere de generalul Buccov, cu condiția ca preoții și monahii de aici să țină cursuri școlare pentru tineretul celor trei Petriduri și nu numai. A fost mult timp un centru de cultură, destinat educării copiilor și tinerilor din zonă. Evenimentele revoluției de la 1848 duc la distrugerea mănăstirii. Avram Iancu și preotul Simion Balint au vizitat mănăstirea, incluzându-o în planurile lor de luptă, datorită poziției ei strategice. Preotul Vasile Sinu, ajutat de enoriași, reface vechea mănăstire între anii 1933 și 1937. Sfințirea a fost făcută în data de 3 octombrie 1937. În 1998, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, a fost reluată construcția mănăstirii. În prezent, în cadrul așezământului există un paraclis, biserica mare unde se lucrează la pictură, un corp de chilii și anexe, după cum a spus starețul Mănăstirii „Schimbarea la Față” din Petreștii de Sus, protosinghelul Teofil Popescu.

Hram la Schitul Poșaga, Alba

La praznicul Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos, Schitul de la Poșaga, județul Alba, și-a sărbătorit cel de-al doilea hram. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iulie, a slujit Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură. Sărbătoarea a adunat mulți pelerini de pe Valea Arieșului și din țară, aceștia au luat parte, în număr foarte mare la slujbă, bucurându-se de prezența ierarhului și de binecuvântarea primită cu ocazia acestui mare praznic împărătesc. Adresându-se credincioșilor participanți la sărbătoare, IPS Arhiepiscop Irineu a vorbit despre minunea săvârșită de Domnul Iisus Hristos înaintea ucenicilor Petru, Iacov și Ioan, arătându-le lor slava Sa și faptul că este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, pregătindu-i în felul acesta pentru Patima cea de bună-voie, astfel ca, în acele momente de durere, să-și aducă aminte de evenimentul de pe Tabor. Ierarhul a subliniat că „între această minune și momentul botezului personal este o strânsă legătură, ea prilejuind pentru fiecare dintre noi recapitularea angajamentului fiecărui creștin de la fi lumină în lume din lumina lui Hristos”.

Schitul de la Poșaga a fost înființat în anul 1933 de preotul din comună, Alexandru Rujdea, datorită izvorului care se află la circa 100 de metri de lăcaș și care este făcător de minuni. În anul 1959 așezământul monahal a fost închis, douăzeci de ani mai târziu fiind reluate lucrările de construcție: biserica, chiliile, clopotnița și zidul de piatră.

Hramul Mănăstirii Sita Buzăului

La sărbătoarea hramului de la Mănăstirea „Schimbarea la Față” din localitatea Sita Buzăului, Protopopiatul Întorsura Buzăului, județul Covasna, a fost prezent Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei.

Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită în pridvorul bisericii mari, alături de un sobor de preoți format din protopopul de Întorsura Buzăului, Florin Tohănean, protopopul de Sfântul Gheorghe, Ioan Bercu, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu, ieromonahul Ilie Bularca, starețul mănăstirii din Valea Mare, preoți din Protopopiatul Întorsura Buzăului și din împrejurimi.

La slujbă au fost prezente oficialități județene și locale, între care prefectul Marius Popică, senatorul de Covasna, Marius Obreja, primarul orașului Întorsura Buzăului, Băncilă Leca, primarul comunei Valea Mare, Nicolae Avram, primarul comunei Sita Buzăului, Nicolae Stoica, primarul comunei Barcani, Marin Gheorghe și prof. Ioan Lăcătușu de la Centrul European de Studii Covasna-Harghita.

IPS Arhiepiscop Ioan le-a vorbit credincioșilor despre sărbătoarea hramului: „Mântuitorul nu S-a schimbat la față, ci Și-a arătat Slava Sa cea mare, peste care la întruparea în chip de om a presărat țărână. El S-a lăsat văzut de cei trei apostoli în Slava Sa, apoi S-a lăsat ca hrană pentru noi și pentru mântuirea sufletelor. Schimbarea la Față a Mântuitorului este Taina Luminii, a iubirii și a desăvârșirii Sfintei Treimi, caracteristici care au fost folosite și la alcătuirea Simbolului de credință, la Primul Sinod Ecumenic. Avem, de asemenea, și Taina mărturisirii Tatălui despre dumnezeirea Fiului: „Acesta este Fiul Meu preaiubit, pe Acesta să-L ascultați!””. IPS Părinte Arhiepiscop Ioan a subliniat faptul că omul se schimbă la față, își arată adevărata față doar în Taina Sfintei Spovedanii. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să fie solidari cu oamenii afectați de inundațiile din vara aceasta și să-I mulțumească lui Dumnezeu că au fost feriți de asemenea calamități. În cadrul Sfintei Liturghii IPS Ioan a hirotonit diacon un tânăr teolog pentru Parohia Dobolii de Sus, Protopopiatul Sfântul Gheorghe.

Reper duhovnicesc în Buzăul ardelean

La hramul din acest an, Mănăstirea Sita Buzăului a fost binecuvântată cu părticele din moaștele Sfântului Andrei Șaguna, ale Sfântului Irodion de la Lainici și ale Sfântului Nicolae Velimirovici, care au fost puse spre închinare și vor rămâne în mănăstire.

Mănăstirea de la Sita Buzăului reprezintă un reper duhovnicesc pentru zona Buzăului ardelean, respectiv a împrejurimilor orașului Întorsura Buzăului și este vizitată de foarte mulți credincioși din țară. Așezământul monahal s-a înființat în anul 1997, după donația unei părți din teren a familiei Muscalu Gheorghe și Maria, din localitatea Sita Buzăului, iar în anul 2000, IPS Ioan a dat binecuvântare părintelui Ghenadie Trif pentru întemeierea unei mănăstire de maici cu viață de obște. Din anul 2001 a fost numită stareță maica Loida Iovănesc. Piatra de temelie la biserica din cărămidă a fost pusă în anul 2002, iar pictura în biserica mare a fost finalizată în anul 2010, urmând ca în anul 2011 să fie finalizate lucrările la noua clopotniță și la curtea interioară. În anul 2012 a avut loc Sfințirea Bisericii mari, din ansamblul mănăstiresc, cu hramul „Schimbarea la Față”. Între anii 2012-2014 s-au mai construit: o mică biserică, pe locul primei biserici din lemn, precum și un arhondaric.

Sărbătoare la Mănăstirea Izbuc

Mănăstirea Izbuc, din Eparhia Oradiei, a sărbătorit pentru întâia oară, cel de-al treilea hram al bisericii de lemn din incinta așezământului monahal, „Schimbarea la Față a Domnului”, hram ce a fost așezat de către Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, în anul 2013, la 4 august, cu prilejul resfințirii vechii biserici. Mulțime de preoți de mir și credincioși au urcat la Mănăstirea Izbuc încă din ajunul sărbătorii, luând parte la slujba privegherii, săvârșită de un sobor de ieromonahi și preoți, condus, cu binecuvântarea PS Episcop Sofronie, de către arhimandritul Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor și schiturilor din Eparhia Oradiei și stareț al Mănăstirii Izbuc. A urmat procesiunea la izvorul Izbuc, din incinta mănăstirii, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și cu racla cu moaște, oficierea Tainei Sfântului Maslu, a Paraclisului Maicii Domnului și săvârșirea Sfintei Liturghii.

În dimineața zilei praznicului, a fost oficiată Sfințirea apei, Aghiasma Mică, după care a urmat Sfânta Liturghie săvârșită de PS Părinte Episcop Sofronie, înconjurat de un numeros sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în altarul de vară al mănăstirii, în prezența a mii de credincioși.

PS Sofronie a subliniat importanța praznicului Schimbării la Față a Domnului și legătura cu Învierea Sa din morți: „Învierea s-a petrecut datorită faptului că Cel Care a fost răstignit pe Cruce era nu doar Fiul Omului, ci Fiul lui Dumnezeu înomenit. Cu puterea lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul, a înviat, putere pe care dintotdeauna a avut-o ca Dumnezeu, pe care Și-a arătat-o la Schimbarea Sa la Față”. Astfel, „Domnul Hristos S-a schimbat la Față în muntele Taborului, arătând celor trei ucenici prezenți acolo, Petru, Iacob și Ioan slava Sa dumnezeiască, lumina divină, lumina ce strălucește fără să ardă și să nimicească, o lumină diferită de lumina soarelui, o lumină ce are putere să pătrundă peste tot, lumină ce nu schimbă doar fața Domnului Iisus Hristos, ci și veșmintele Lui le face albe ca lumina”, a subliniat PS Sofronie.

„Lumina dumnezeiască au văzut-o și Moise și Ilie, care au venit ca martori, spre a mărturisi slava și lumina divină a Fiului lui Dumnezeu. Dumnezeu-Tatăl a mărturisit că Fiul Său este Domnul nostru Iisus Hristos, iar Apostolii, cutremurându-se, au căzut cu fața la pământ și, atât de bine s-au simțit ei duhovnicește, în lumina necreată a lui Dumnezeu, încât nu au mai vrut să plece”, a spus ierarhul.

Arhim. Mihail Tărău, starețul mănăstirii, a mulțumit PS Sofronie pentru prezența la hram și pentru purtarea de grijă pentru așezământul monahal de la Izbuc. Mulțumiri au fost aduse pelerinilor și celor care sprijină construcția noii biserici mari ce a ajuns, în doar trei ani, la faza de placare exterioară. La final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii așezământului monahal și a fost binecuvântată pârga de poame. A urmat o agapă creștinească, în cele două trapeze, precum și în corturi special amenajate.

Mănăstirea Izbuc este o oază duhovnicească din ce în ce mai căutată, atrăgând mulți pelerini din toate colțurile țării și chiar de peste hotare, atrași de cadrul natural deosebit, de sfintele slujbe, de „Izbuc”, izvorul de apă tămăduitor, și de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, copie după icoana de la Mănăstirea Dălhăuți, din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, care se află aici încă de la reînvierea mănăstirii, din anul 1928.

Sărbătoare la Românași, Sălaj

La praznicul Schimbării la Față a Domnului, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei Românași, Protopopiatul Zalău. Ierarhul a fost întâmpinat de un sobor de preoți, din care au făcut parte: pr. Gabriel Gârdan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, Gheorghe Gherman, parohul bisericii, precum și preoții din parohiile învecinate: Cătălin Lucaci de la Parohia Ciumărna și secretar al Protopopiatului Zalău, Marcel Șamșodan de la Parohia Poarta Sălajului și Cristian Ianchiș de la Parohia Romita.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Petroniu, a acordat parohului Gheorghe Gherman, pentru întreaga activitate administrativ-gospodărească și pastoral-misionară, distincția „Crucea Sălăjană”, cea mai înaltă distincție bisericească a eparhiei. De asemenea, ierarhul l-a felicitat pe părintele Gheorghe Gherman pentru dăruirea cu care s-a implicat în proiectul ridicării Centrului Social din Românași, și pentru aniversarea vârstei de 60 de ani.

După Sfânta Liturghie PS Părinte Petroniu, însoțit de preoții slujitori, a vizitat Complexul de Asistență Socială al parohiei, părintele Gherman manifestându-și intenția ca, din primăvară, Centrul să-și deschidă porțile pentru demararea activităților pentru care a fost ridicat.

Parohia Românași este păstorită de 37 de ani de pr. Gheorghe Gherman. În 2000, la 24 iunie a fost sfințită piatra de temelie a Complexului de Asistență Socială „Sfântul Gheorghe” pentru bătrâni și tineri care conține 50 de camere cu 25 de băi pentru bătrâni, camere pentru asistență medicală, sală de gimnastică sportivă recuperatorie, punct farmaceutic, magazin de incintă, frizerie, club, bibliotecă, sală de mese, bucătărie, spații de depozitare, spălătorie, ateliere (mecanic și de tâmplărie), apartamente pentru oaspeți, birouri pentru administrație etc., o capelă pentru serviciile religioase, camere pentru preoții aflați la vârsta pensionării și care nu au pe nimeni să-i întrețină. În Parohia Românași s-a dezvoltat un serviciu de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, care este acreditat și care are în prezent 3 angajați și 20 de beneficiari.

Hram în ținutul Năsăudului

Marele praznic al Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos a fost sărbătorit de credincioșii din zona Năsăudului la hramul Mănăstirii de la Ilva Mare, unde a fost prezent și Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și care a oficiat slujba de resfințire a bisericii mici ce poartă hramul „Schimbarea la Față a Domnului”, locaș de cult ce a fost reabilitat în ultimii ani. Apoi, PS Episcop Vasile Someșanul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu. Credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie au primit binecuvântare arhierească și îndemnuri duhovnicești din partea PS Episcop Vasile Someșanul. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba de Parastas pentru ctitorii mănăstirii.

Mănăstirea Ilva Mare este amplasată pe valea Ilvei, fiind înființată în 1992, ca schit de călugări, ctitorit de ieromonahul Daniil Ureche, actualul duhovnic, pe vatra casei părintești. Vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu a sfințit locul în 1992, după care s-au început și construcțiile la biserică. Locașul de cult a fost terminat în 1996, an în care, pe 6 august, de hramul bisericii, a fost sfințit.

La începutul anului 1999, schitul a devenit mănăstire de maici. În 2001 s-a început construcția unei noi biserici, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, iar PS Episcop Vasile Someșanul a pus piatra de temelie la noua biserică pe 6 august. În 2005, biserica a fost ridicată, iar trei ani mai târziu au început lucrările de pictură în interior, finalizate anul acesta. Noul locaș de rugăciune cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” urmează să fie sfințit la sfârșitul lunii septembrie, de către IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Comentarii Facebook


Știri recente