Pelerinaje de Florii în protopopiatele Arhiepiscopiei Iașilor

Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim a fost cinstită încă din ajunul acestui praznic de credincioșii din toată Arhiepiscopia Iașilor. Preoții, alături de credincioșii lor, au mers în pelerinaj în Sâmbăta lui Lazăr pentru a vesti intrarea Mântuitorului Hristos în cetatea Ierusalimului. De-a lungul procesiunilor s-au intonat cântări specifice acestei sărbători și s-au rostit ectenii. Pelerinii au ascultat pericopele evanghelice legate de Duminica Floriilor și au primit ramuri de salcie și flori binecuvântate. Unul dintre cele mai lungi pelerinaje a avut loc la Roznov, prin dreptul a 24 de troițe.

Pelerinajul de Florii a adunat împreună în rugăciune mii de credincioși în Arhiepiscopia Iașilor. Una dintre cele mai impresionante procesiuni a avut loc sâmbătă, 27 aprilie 2013, la Iași, fiind condusă de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Pelerinajul a pornit de la Biserica Bărboi din Iași și s-a încheiat la Catedrala mitropolitană din Iași, unde Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a adresat un cuvânt de învățătură. „Tradiția Pelerinajului de Florii la Iași a prins contur de la un an la altul, tot mai mulți credincioși participând la acest moment deosebit. Prin participarea la acest moment, oamenii se întâlnesc cu Hristos. Pelerinajul de Florii este reactualizarea acelui moment în care Hristos a intrat în Ierusalim. Această tradiție a pelerinajului este benefică pentru viața noastră spirituală, pentru întărirea noastră în credință, întrucât acest moment este un preambul al Învierii Mântuitorului Hristos”, a declarat pentru Info Doxologia pr. Constantin Andrei, parohul Bisericii Bărboi din Iași. Un reportaj mai amplu puteți citi în paginile 4 și 5 ale „Ziarului Lumina”, ediția de Moldova.

Preoții și credincioșii din Protopopiatul Hârlău au participat în număr mare la Pelerinajul de Florii din Sâmbăta lui Lazăr. Evenimentul s-a bucurat de prezența copiilor, însoțiți de cadre didactice. „Pelerinajul a început la parohia Pârcovaci și a continuat prin dreptul Capelei «Sfântul Pantelimon», apoi am urcat la Biserica «Sfântul Vasile cel Mare». Traseul a mai cuprins bisericile «Sfântul Dumitru», «Sfântul Nicolae» și «Sfântul Gheorghe» din orașul Hârlău”, a relatat pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău.

În Protopopiatul Hârlău a avut loc un pelerinaj dedicat Floriilor și în comuna Belcești. La această manifestare religioasă au participat preoții din cele opt parohii ale comunei, însoțiți de credincioșii pe care îi păstoresc. Traseul a fost următorul: parohia Văleni-parohia Ciorăni-parohia Satu Nou-parohia Ruși. După cum ne-a relatat Teofil Florariu, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, credincioșii au fost bucuroși pentru că au avut posibilitatea să cinstească Intrarea Domnului în Ierusalim prin acest pelerinaj.

În parohia Andrieșeni, Protopopiatul Iași 1, județul Iași, s-a organizat un pelerinaj și anul acesta în Sâmbăta lui Lazăr. Manifestarea s-a bucurat de prezența unui număr mare de copii din localitate, care au ținut ramuri de salcie în mâini și au intonat cântări religioase specifice momentului. Procesiunea a avut loc la inițiativa părintelui paroh Mihai Cepeliuc.

„Osana! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului!”

Pelerinajul de Florii de la Botoșani s-a desfășurat pe o vreme deosebit de frumoasă pe traseul Biserica Vovidenia-Biserica „Sfântul Gheorghe”. Icoana Intrării Domnului în Ierusalim a fost purtată în fața procesiunii de patru militari de la Garnizoana Botoșani. „Am avut o vreme splendidă cu un peisaj de primăvară în care se vedeau copacii înverziți. Lumea a ieșit cu bucurie pe stradă, alături de preoții din toate parohiile orașului nostru. Între pelerini am văzut credincioși de toate categoriile de vârstă. Ne-am bucurat să-i vedem pe copiii îmbrăcați în costum național. În dreptul bisericilor prin dreptul cărora s-a trecut au fost rostite ectenii în care am cerut de la Dumnezeu împlinirea cererilor noastre. De asemenea, s-a citit din textele evanghelice referitoare la Intrarea Domnului în Ierusalim. La fiecare biserică am fost întâmpinați în dangătul clopotelor. Oamenii, purtând în mâini ramuri de salcie, busuioc și flori, au strigat cu toții «Osana! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului!». A fost emoționant să asculți sute de oameni strigând precum cei care l-au întâmpinat pe Mântuitorul Hristos când a intrat în Ierusalim”, a spus pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoșani.

Sărbătoare frumoasă în ajunul Floriilor a fost și în orașul Dorohoi. La Biserica „Sfântul Nicolae” din oraș s-a oficiat Vecernia, apoi s-a pornit spre centrul orașului. „Preoții și credincioșii au mers prin cetate pentru a mărturisi credința noastră și bucuria de a fi ucenicii lui Hristos. În această zi am mărturisit că suntem prietenii lui Hristos. În această zi, Iisus a petrecut cu Lazăr, cu Maria și cu toți cei care s-au bucurat de minunea pe care a săvârșit-o. Numeroși credincioși din parohiile protopopiatului nostru au dorit să fie părtași la pelerinaj”, a amintit pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi.

Procesiunea dedicată Floriilor la Darabani a început la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, unde s-a citit rugăciunea de binecuvântare a sălciilor, și s-a încheiat la Biserica „Sfântul Nicolae”, unde s-a oficiat Vecernia. „A fost o atmosferă frumoasă, mai ales că am avut parte de o vreme prielnică. Au participat credincioși de toate vârstele care au dorit să cinstească astfel Intrarea Domnului în Ierusalim”, a spus pr. Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani.

Credincioșii din orașul Săveni au participat și anul acesta la Pelerinajul de Florii din Sâmbăta lui Lazăr. Locuitorilor orașului li s-au adăugat credincioșii parohiei Sârbi, precum și preoții din parohiile Petricani, Vlăsinești, Miron Costin și Mihai Viteazul. „Am pornit de la Biserica «Sfântul Nicolae» spre Biserica «Sfântul Gheorghe», trecând prin fața Primăriei Săveni, apoi pe pietonalul orașului. În fața procesiunii au mers câțiva credincioși cu prapuri, iar pelerinii au ținut ramuri de salcie în mâini. S-au intonat cântări specifice sărbătorii Floriilor. Prin acest pelerinaj am dat o mărturie creștină despre nădejdea noastră în Hristos, într-o lume secularizată și de multe ori ostilă credinței. La Biserica «Sfântul Gheorghe» s-a citit Acatistul Intrării Domnului în Ierusalim”, a relatat pr. Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Săveni.

Acatistul învierii lui Lazăr, în dreptul troițelor din Roznov

La Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”-Mărăței 1 din Piatra Neamț a început sâmbătă după-amiază Pelerinajul de Florii al Protopopiatului Piatra Neamț. Preoții și credincioșii de toate vârstele s-au îndreptat apoi spre Biserica „Sfântul Ioan” Domnesc. Elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena” au cântat pe tot parcursul procesiunii cântări specifice Floriilor. „A fost o zi foarte frumoasă. Pe traseul parcurs au fost intonate mai multe cântări dedicate sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim”, a spus pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, care a adresat la finalul pelerinajului un cuvânt de zidire sufletească pentru sutele de pietreni care au rememorat Intrarea Domnului în Ierusalim pe mânzul asinei.

Pelerinajul de Florii de la Târgu Neamț a început în centrul orașului cu cirirea din Sfânta Evanghelie. Împreună cu odoarele Bisericii, sfânta cruce, prapuri și icoana Intrării Domnului în Ierusalim, preoții și credincioșii au mers spre Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din oraș. „După ce am ajuns al Biserica «Adormirea Maicii Domnului» s-a oficiat slujba Vecerniei și s-au citit rugăciuni pentru binecuvântarea pelerinilor. La final s-a citit un cuvânt de învățătură în care s-a făcut referire la importanța și semnificația pelerinajului. Oamenii au fost îndemnați să participe la cel mai important pelerinaj din viața lor, adică la drumul care duce în fiecare duminică și sărbătoare spre biserică, locul unde se oficiază Sfânta Liturghie”, a mărturisit pr. Ioan Dogariu, protopop al Protopopiatului Tg. Neamț.

Procesiunea dedicată sărbătorii Floriilor la Roznov a început la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” și a continuat prin dreptul celor 24 de troițe din oraș. „De-a lungul anilor, credincioșii noștri au dorit să facă la răspântii de drumuri troițe. În acest fel, ei au fost ținuți mereu în legătură cu Hristos. În dreptul fiecărei troițe s-a citit un icos și un condac din Acatistul învierii lui Lazăr. Oamenii i-au așteptat cu flori și ramuri de salcie pe slujitorii sfintelor altare și pe cei care au mers în pelerinaj. Pentru a arăta ospitalitatea lor și pentru a răsplăti râvna celor care străbat drumul prin dreptul troițelor, credincioșii au oferit apă și diferite gustări”, a declarat pr. Vasile Țoc, protopop al Protopopiatului Roznov, care a amintit că pelerinajul s-a desfășurat timp de aproape cinci ore.

Pelerinajul de Florii în Protopopiatul Ceahlău a început în parohia Frumosu și s-a încheiat în parohia Farcașa. „Ne-am adunat cu toții la Biserica «Sfântul Dimitrie» din Frumosu, împreună cu enoriașii satului și din parohiile învecinate. După sfințirea ramurilor de salcie am plecat în procesiune spre Biserica «Sfântul Nicolae» din Farcașa. Spre marea noastră bucurie, s-au adunat peste 300 de credincioși, care au parcurs împreună cu preoții Protopopiatului Ceahlău o distanță de doi kilometri”, a declarat pr. Ionel Cuțuhan, protopop al Protopopiatului Ceahlău.

Comentarii Facebook


Știri recente