Pelerinaj spre alinare sufletească în orașul Buftea

Credincioșii din orașul Buftea și din partea de nord a județului Ilfov au avut bucuria de a participa sâmbătă, 20 aprilie, la o procesiune cu racla ce adăpostește o părticică din Lemnul Sfintei Cruci și moaștele a șapte sfinți. Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Ilfov Nord și Primăria Buftea, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru alinarea duhovnicească a credincioșilor din Buftea care se confruntă în această perioadă cu grele probleme din cauza crizei economice.

Racla ce conține un fragment din Lemnul Sfintei Cruci și părticele din cinstitele moaște ale Sfântului Ioan Botezătorul, ale Sfântului Mucenic Trifon, ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ale Sfântului Mucenic Teodor Tiron, ale Sfântului Mucenic Elefterie, ale Sfântului Mucenic Haralambie și ale Sfintei Cuvioase Paraschevi a fost adusă de la Biserica „Sfântul Vasile”-Victoria din Protopopiatul 2 Capitală, de către părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu pr. paroh Cristinel Trandafir și cu ceilalți slujitori de la biserica bucureșteană.

La orele amiezii, racla cu părticica din Sfânta Cruce și cu sfintele moaște a fost întâmpinată la Biserica „Sfânta Muceniță Varvara”-Atârnați 1 din Buftea, de către părintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pr. Cristian Burcea, protoiereul Protopopiatului Ilfov Nord, pr. Pompiliu Dinu, protoiereul Protopopiatului III Capitală, împreună cu clericii de la bisericile protopopiatului și cu credincioșii din orașul Buftea. De aici, întreaga adunare a pornit, intonând cântările „Crucii Tale” și „Mântuiește, Doamne!”, în procesiune spre Monumentul Sfintei Cruci din centrul orașului Buftea, unde a avut loc prima oprire. După ce s-a făcut o ectenie și s-a rostit condacul I al Acatistului Sfintei Cruci, pelerinajul a continuat pe Bulevardul Mihai Eminescu, apoi pe aleea din capătul Parcului Mihai Eminescu până în parcul din fața Primăriei Buftea, unde a avut loc a doua oprire, marcată de citirea condacului al 13-lea din Acatistul Sfintei Cruci. Intonând cântările „Cine este Dumnezeu” și „Mare este puterea Crucii”, preoții și credincioșii au condus racla cu sfintele odoare până la intersecția străzilor Vlăsiei, Viilor, Artelor și Știrbei Vodă, unde a avut loc o nouă oprire pentru rostirea ecteniei și a uneia din cântările de la Laudele din Duminica Sfintei Cruci. De aici, pelerinajul a continuat pe strada Știrbei Vodă, pe lângă Casa de Cultură a orașului Buftea, până la biserica Parohiei „Sfânta Varvara”-Atârnați I, unde sfânta raclă a fost așezată spre închinare într-un baldachin special amenajat. După ce a rostit o rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu și de cinstire a Sfintei Cruci, arhim. Veniamin Goreanu i-a felicitat pe credincioșii care au participat la pelerinaj: „Este o mare mângâiere pentru noi, cei care am avut bucuria și prilejul de a ne afla în acest pelerinaj și de a petrece duhovnicește înălțându-ne mintea către Dumnezeu, către Fiul Său, Care S-a răstignit pe ea ca să ne răscumpere din păcate și să ne readucă la starea cea dintâi. Noi ne bucurăm pentru că Dumnezeu a rânduit și a îngăduit ca astăzi să fim împreună la acest pelerinaj, și mai ales să avem posibilitatea, ca și cei care, după secolul al IV-lea, au făcut pelerinaje foarte lungi ca să se închine Sfintei Cruci, să ne închinăm și să cerem ajutorul lui Dumnezeu”.

Sărbătoarea a continuat la Biserica „Sfânta Varvara” cu Vecernia Mare unită cu Litia și cu Acatistul Sfintei Cruci. După slujbă, părintele arhimandrit Veniamin Goreanu a rostit un cuvânt de învățătură despre Sfânta Cruce și despre folosul cinstirii ei în viața credincioșilor. Părintele consilier a mai precizat că părticica din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci și moaștele celor șapte sfinți, care au fost aduse în procesiune în orașul Buftea, au fost dăruite Parohiei „Sfântul Vasile”-Victoria în anul 1770, de către starețul Macarie al Mănăstirii Dohiaru din Sfântul Munte, ca semn de recunoștință pentru multele daruri și binefaceri pe care le-a primit de la credincioșii români. De asemenea, părintele consilier Veniamin Goreanu i-a felicitat pe părintele protopop Cristian Burcea și pe primarul localității, Gheorghe Pistol, pentru organizarea acestui eveniment, pe preoții din orașul Buftea și pe toți credincioșii care au participat la pelerinaj. Părintele protopop Cristian Burcea a precizat că pelerinajul a avut ca scop stoparea prozelitismului sectar în zonă, dar mai ales folosul duhovnicesc al credincioșilor ortodocși aflați într-o perioadă dificilă. „Este un eveniment foarte important pentru comunitatea din Buftea, unde preoții se străduiesc să întărească credința drept-măritorilor creștini și să lupte împotriva fenomenului sectar în această perioadă secularizată”, a spus pr. protopop.

Programul de sâmbătă s-a încheiat cu un concert de cântări religioase oferit de Corul „Macarie Protopsaltul” al Protopopiatului Ilfov Nord, potrivit Ziarul Lumina.

Ieri, 21 aprilie, racla cu Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci și cu sfintele moaște a fost dusă la Parohia „Sfântul Ilie Tesviteanul”-Săbăreni din orașul Buftea, unde au fost săvârșite Acatistul Sfintei Cruci, Utrenia și Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente