Pelerinaj pe urmele Sfântului Rege Martir Olav

În zilele de 27 și 28 iulie 2012, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord, împreună cu clerici și credincioși ortodocși de diferite naționalități, a participat la tradiționalul pelerinaj din orașul Trondheim, în cinstea Sfântului Rege Martir Olav (995-1030), creștinătorul Norvegiei, după cum informează Ziarul Lumina.

Vineri, 27 iulie 2012, arhiereul și pelerinii s-au rugat în străvechea biserică de piatră, ridicată pe platoul unde a fost martirizat regele Olav, din localitatea Stiklestat. Pelerinii s-au închinat la piatra pe care a stat trupul sfântului după primirea cununii muceniciei, dar și la frumoasa icoană bizantină a Sfântului Olav, dăruită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în anul 2003. Sâmbătă, 28 iulie, PS Macarie a slujit Sfânta Liturghie într-o biserică din Trondheim.

Sfântul Olav a adus în ținuturile scandinave patru episcopi saxoni pentru a-i creștina pe vikingi. Poporul a fost botezat, iar păgânismul a dispărut treptat. Regele Olav a călătorit de-a lungul Norvegiei, împreună cu episcopii săi, a ținut adunări cu poporul, iar viața creștină a început să înflorească și să se dezvolte. Regele Knut al Danemarcei și al Angliei a ridicat pretenții asupra Norvegiei, și-a atras de partea sa pe rebelii păgâni norvegieni și au format armată împotriva lui Olav. Sfântul rege a fost nevoit să părăsească Norvegia în anul 1028, fugind prin Suedia spre Novogrod, în Rusia, unde a fost bine primit de către Marele Cneaz Iaroslav cel Înțelept. La 29 iulie 1030, Olav și armata sa depășită numeric s-au luptat la Stiklestat, lângă Trondheim, cu trupele daneze unite cu cele ale rebelilor norvegieni. În timpul luptei, regele a căzut sub lovitura de secure a unui rebel păgân, rostind cuvintele: ‘O, Doamne, mântuiește!’.

La mormântul lui s-au săvârșit minuni, sfintele sale moaște au fost aflate cu bună mireasmă, fiind apoi strămutate în Biserica ‘Sfântul Clement’ din Trondheim.

Comentarii Facebook


Știri recente