Pelerinaj la Moaștele Sfântului Ioan Casian la Marsilia

Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale în colaborare cu Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din Marsilia o organizat în perioada 24 – 26 mai 2013 tradiționalul Pelerinaj la moaștele Sfântului Ioan Casian la care au participat ierarhii din Sinodul mitropolitan, preoți, monahi, monahii și numeroși credincioși din Franța și din Spania.

În acest an, la invitația Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii a participat la acest eveniment deosebit din viața comunității ortodoxe românești din Franța, informează Biroul de presă al Episcopiei Tulcii.

Pelerinajul s-a deschis vineri, 24 mai, prin oficierea unui Te Deum în biserica Mănăstirii „Sfântul Victor” din Marsilia unde se păstrează relicvarul cu moaștele Sfântului Ioan Casian – fondatorul acesteia – și cu o conferință despre Sfântul Ioan Casian, susținută de Pr. Marc Antonie Costa de Beauregard. A doua zi în biserica Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” din Marsilia a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către un sobor de șase arhierei în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif, fiind marcat la sfârșit și un moment aniversar închinat împlinirii a cinci ani de la întronizarea Preasfințitului Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei.

După amiază s-a făcut o călătorie la Sainte Baume, unde, după urcarea pe munte, în grota care păstrează moaștele Sfintei Maria Magdalena, a fost oficiată slujba Vecerniei în prezența a peste 150 de pelerini români și francezi. Seara, ierarhii prezenți au participat la cina oferită de Consulatul român din Marsilia.

Duminică, 26 mai, s-a săvârșit Sfânta Liturghie în sobor în biserica comunității românești din Marsilia, cuvântul de învățătură fiind rostit de către Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, care a tâlcuit celor prezenți pericopa evanghelică a Duminicii a IV – a după Paști.

Preasfinția Sa a amintit despre legăturile Sfântului Ioan Casian cu tărâmurile dobrogene unde s-a născut și de unde a venit în Marsilia întemeind mănăstiri și organizând monahismul după regulile învățate de la părinții din Răsărit.

Preasfinția Sa a oferit apoi câte o icoană Înaltpreasfințitului Iosif și Preasfințitului Timotei, precum și iconițe credincioșilor prezenți în număr mare la Sfânta Liturghie. Credincioșii s-au închinat, apoi, la moaștele Sfântului Ioan Casian care au fost aduse în biserică de la Mănăstirea „Sfântul Victor” unde se păstrează.

La final, o agapă oferită de parohie a reunit pe toți cei prezenți la acest moment.

Comentarii Facebook


Știri recente