Pelerinaj la moaștele Sfântului Grigorie Dascălul

Ca în fiecare an, în preajma zilei de prăznuire a Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Țării Românești, pelerini din țară vin la ctitoria domnitorului Matei Basarab din Codrii Vlăsiei. Mai multe capele de spitale au ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, informează „Ziarul Lumina”.

Mâine este prăznuit în Biserica Ortodoxă Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Țării Românești. Odoarele sfinte ale acestui ierarh se păstrează întregi la Mănăstirea Căldărușani, aflată în comuna ilfoveană Gruiu, localitatea Moara Vlăsiei. Cu ocazia prăznuirii acestui mare sfânt, sunt așteptați pelerini din toate colțurile țării. ‘Programul liturgic de astăzi este cel obișnuit: de la ora 15:00 la 16:00 se săvârșește Vecernia cu Pavecernița mică, apoi de la ora 18:00 la 21:00 slujba Privegherii, adică Vecernia mare, Utrenia și Ceasul I, iar mâine dimineață Acatistul Sfântului Grigorie Dascălul de la ora 8:00, Ceasurile și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească’, a precizat starețul Mănăstirii Căldărușani, arhimandritul Lavrentie Gâță.

Darurile tămăduitoare ce se revarsă asupra celor care se roagă cu credință Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul au determinat credincioșii să-l ia drept ocrotitor pe sfântul ierarh pentru mai multe capele de spitale, precum cea a Spitalului de Ortopedie și Traumatologie Azuga sau cea a Institutului Național de Pneumoftiziologie ‘Secția Zerlendi’, unde, de asemenea, va fi săvârșită Sfânta Liturghie. Sfântul Grigorie Dascălul este ocrotitor spiritual și al Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Canonizat în 2006

Sfântul Grigorie Dascălul s-a călugărit la Mănăstirea Neamț, fiind ucenicul Sfântului Paisie Velicicovscki, la îndemnul căruia a viețuit și în Sfântul Munte Athos. După o perioadă a revenit în țară, așezându-se la Mănăstirea Căldărușani, sub ascultarea Sfântului Cuvios Gheorghe, starețul mănăstirilor Cernica și Căldărușani. Din 1823 până în 1834 a fost mitropolit al Țării Românești, timp în care a desfășurat o rodnică activitate pastorală, culturală și duhovnicească, fapt ce a determinat supranumele de ‘Dascălul’. Datorită vieții sfinte și a activității prodigioase a acestui cărturar ierarh, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat în 21 mai 2006 canonizarea Sfântului Grigorie Dascălul, iar data de pomenire a fost stabilită ca fiind ziua sfântului de trecere la Domnul.

Comentarii Facebook


Știri recente