Pelerinaj din Scandinavia în Grecia

Centrul de pelerinaje ‘Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești’ al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a organizat, în perioada 18-25 iunie, un pelerinaj în Grecia, la Sfinții tămăduitori. Pelerinajul se înscrie în cadrul manifestărilor duhovnicești ale anului 2012, consacrat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor, informează Ziarul Lumina.

Grupul format din 80 de pelerini din Suedia, Danemarca și Norvegia, între care și patru preoți din Stockholm, Oslo, Copenhaga și Herning, a fost condus de Preasfințitul Episcop Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. Pelerinii români din țările scandinave s-au închinat în aceste zile de pelerinaj în locurile unde Sfântul Apostol Pavel și ucenicii săi au propovăduit Evanghelia Mântuitorului Hristos și la moaștele marilor Sfinți taumaturgi: Spiridon al Trimitundei, Nectarie din Eghina, Dimitrie Izvorâtorul de mir, Efrem cel Nou, Patapie, Ioan Rusul, Antonie cel Nou din Veria și la mulți alți sfinți care au odrăslit, au pătimit și s-au proslăvit în Elada, dar și la icoanele făcătoare de minuni din străvechile lăcașuri ortodoxe grecești.

Miercuri, 20 iunie, pelerinii s-au închinat în frumoasa catedrală din Patras, la moaștele Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat și ocrotitorul României, și la părticele din crucea pe care Sfântul Andrei și-a încununat apostolatul. Grupul din Europa de Nord a fost întâmpinat de Înalt Preasfințitul Hrisostomos, Mitropolit de Patras, iubitor al sfinților și prieten al românilor. Atât Înalt Preasfințitul Mitropolit Hrisostomos, cât și Preasfințitul Episcop Macarie au evidențiat comuniunea care se înnoiește între popoare și comunități prin Sfinții Bisericii dreptmăritoare, Apostolul Andrei fiind și ocrotitorul tinerei Episcopii Ortodoxe Române a Europei de Nord. Înalt Preasfințitul Mitropolit Hrisostomos a evocat cu bucurie evenimentul aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei de anul trecut, din toamnă, în Patriarhia Română, la invitația Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Pelerinii au participat la slujba Vecerniei în catedrala veche din Patras, unde s-au închinat la locul martiriului și la mormântul Sfântului Apostol Andrei, împărtășindu-se apoi din agheasma care curge lin din izvorul Sfântului Andrei, aflat la demisolul bisericii.

Duminică, 24 iunie, pelerinii au ajuns la Mănăstirea Kato Xenia, unde se păstrează un fragment din cinstitul brâu al Maicii Domnului. Tot în această mănăstire de maici din Mitropolia Dimitriadei se păstrează și o prețioasă icoană, făcătoare de minuni, de la care vine și numele mănăstirii.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Mitropolit Ignatios al Dimitriadei, Preasfințitul Episcop Macarie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească. Fiind praznicul Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, în cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa s-a referit la cel de-al doilea mijlocitor al creștinilor, după Maica Domnului, la Sfântul Ioan Botezătorul, prietenul Mirelui Bisericii, mulțumind tuturor pentru frumoasa primire și găzduire.

Comentarii Facebook


Știri recente