Pelerinaj de studii: Teologi din München în vizită la Arhim. Gabriel Bunge în Elveția

Episcopul Sofian Brașoveanul a condus în zilele de 14 și 15 iulie 2018 pelerinajul de studii efectuat de un grup de profesori și studenți de la Institutul de Teologie Ortodoxă al Universității „Ludwig-Maximilian” din München la sihăstria arhimandritului Gabriel Bunge, renumit teolog și monah benedictin convertit la Ortodoxie.

Arhimandritul Gabriel Bunge s-a retras sihăstria din Roveredo Capriasca, în apropiere de orașul Lugano, în urmă cu 38 de ani și s-a convertit la Ortodoxie în anul 2010, după ce a studiat scrierile Sfinților Părinți ai Răsăritului Ortodox.

Pelerinajul de studii s-a desfășurat în cadrul seminarului patristic despre Filocalie, susținut de pr. prof. dr. Daniel Benga în semestrul de vară 2018.

Sâmbătă după-amiază, Părintele Gabriel Bunge le-a vorbit teologilor despre scriitorul bisericesc Evagrie Ponticul.

În referatul „Evagrie Ponticul – ucenic al părinților capadocieni și al părinților pustiei”, părintele a subliniat aspecte mai puțin cunoscute din viața și opera acestui părinte filocalic.

„Discuțiile purtate după prelegere s-au referit la teme de teologie mistică și ascetică, precum și la misiunea Ortodoxiei în lumea occidentală contemporană”, a declarat pentru Agenția de știri Basilica Pr. prof. dr. Daniel Benga.

Liturghie oficiată în limbile greacă, slavonă, română și germană

În a doua zi a pelerinajului, Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, a oficiat împreună cu clericii prezenți Sfânta Liturghie în Capela Sihăstriei „Sfânta Cruce” din Roveredo Capriasca.

Răspunsurile liturgice au fost oferite în limbile greacă, slavonă, română și germană de studenții Institutului de Teologie Ortodoxă de la München, conduși de prof. dr. Konstantin Nikolakopoulos.

În predica rostită la final, Episcopul Sofian Brașoveanul a subliniat „nevoia omului contemporan de lumină spirituală și pace sufletească”.

El a vorbit despre folosul și frumusețea spiritualității răsăritene, care „prin asceză, rugăciune și Liturghie mijlocește omului pace și bucurie în viața de aici, pregătindu-l pentru viața veșnică”.

Omilia a fost rostită de ierarh în germană și tradusă pentru cei prezenți în italiană de Arhim. Gabriel Bunge.

La final, părintele Gabriel Bunge a subliniat armonia Sfintei Liturghii săvârșite, arătând că oficierea în mai multe limbi nu a creat dizarmonie, „ci cu o simfonie, care arată armonia și comuniunea popoarelor ortodoxe din întreaga lume”.

Pelerinajul de studii s-a încheiat cu o vizită la catedrala din orașul Chur (Cuira), Elveția, unde Episcopul Sofian le-a vorbit profesorilor și studenților despre istoria creștinismului primar în Elveția în secolele al 4-lea și al 5-lea.

Ierarhul a fost timp de doi ani și jumătate bursier la Facultatea de Teologic din Chur în anii 90.  

Alături de Preasfinția Sa au participat la pelerinajul de studii: Prof. Dr. Konstantin Nikolakopoulos, directorul institutului, profesor de Noul Testament, Pr. Prof. Dr. Daniel Benga, profesor de Istorie Bisericească, Patrologie și Liturgică la același institut, și Prof. Asoc. Dr. Krastu Banev de la Universitatea Durham din Marea Britanie, profesor de patrologie, ucenic al Pr. Prof. Dr. Andrew Louth.

Foto credit: Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente