Pelerinaj cu moaștele Sfinților Constantin și Elena, la Bacău

Timp de patru zile moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena de la Catedrala patriarhală din București se vor afla în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, racla cu moaștele Sfinților Împărați va ajunge în mijlocul băcăuanilor vineri, 11 octombrie, la ora 17:00, și va face primul popas la Biserica „Sfântul Dumitru” – Narcisa din Bacău, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Cu prilejul sfințirii picturii, sâmbătă, 12 octombrie, la Biserica „Sfântul Dumitru” – Narcisa din Bacău vor fi aduse moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena de la Catedrala patriarhală din București de arhim. Timotei Aioanei, mare eclesiarh al Catedralei patriarhale și exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor. „În contextul Anului comemorativ omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a făcut demersurile la București pentru a aduce în eparhia noastră moaștele Sfinților Împărați. Primul popas îl vor face la biserica noastră, care îmbracă sâmbătă haine de sărbătoare, când vor fi sfințite pictura, catapeteasma și vitraliile. Vineri vom sluji Privegherea de toată noaptea în cinstea Sfinților Împărați, iar sâmbătă Sfânta Liturghie va fi oficiată, de la ora 8:00, de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, care va săvârși și sfințirea picturii bisericii. Sfintele moaște vor rămâne la noi până sâmbătă, după Sfânta Liturghie”, a declarat pr. Ioan Pleșcău, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” – Narcisa din Bacău.

Unul dintre cele mai impunătoare lăcașuri de cult din România

Situată în partea de sud a municipiului Bacău, respectiv în cartierul Narcisa, Biserica „Sfântul Dumitru” este unul dintre cele mai impunătoare lăcașuri de cult construite în România după 1990. A fost ridicată mai exact între anii 1996 și 2003 sub supravegherea atentă a preotului paroh Ioan Pleșcău. Parohia a luat ființă în 1996, când a fost numit aici pr. Ioan Pleșcău. În 2003, altarul bisericii a fost sfințit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ziua sfințirii a adus o bucurie în plus băcăuanilor: moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, venite de la Tesalonic cu prilejul hramului Sfintei Parascheva de la Iași. „Simțim și acum prezent duhul Sfântului Dimitrie, care a fost la noi în 2003. Sfântul Dimitrie este ocrotitorul nostru, care ne binecuvântează și ne ajută în tot ceea ce lucrăm”, mai spune pr. Pleșcău.

Cu cei 55 metri lungime, 30 metri lățime și 49 metri înălțime, biserica din cartierul Narcisa este aproape de dimensiunile Catedralei mitropolitane din Iași. Cei 4.000 de metri pătrați de pictură în frescă din interior, care a început a se efectua în 2004, poartă semnătura lui Mihai Gabur. Biserica este dotată cu zece icoane împărătești în mozaic, lucrate chiar la atelierul de mozaic și vitralii al bisericii. Atelierul a fost adus de la București și organizat de regretatul pictor Dan Broscăuțeanu. Acum atelierul funcționează cu tineri artiști din parohie sub coordonarea Cristinei Pantazi.

Parohia „Sfântul Dumitru” – Narcisa are și un așezământ social-filantropic – Mitrovița (de la numele cartierului de altădată, din Tesalonic, al Sfântului Dimitrie), situat în curtea bisericii, care va fi inaugurat în 2014, în cadrul căruia, pentru început, 100 de elevi care provin din familii cu venituri modeste vor beneficia de o masă caldă. Clădirea, cu două niveluri, având un spațiu de 900 metri pătrați, este dotată cu o sală mare de conferințe dedicată activităților ASCOR, bibliotecă, birouri etc. Tot în curtea bisericii s-a construit și un paraclis, care va putea fi folosit și drept capelă mortuară, de 200 de metri pătrați. Acum paraclisul se pictează, urmând să se sfințească la anul.

Mii de oameni frecventează sfintele slujbe care se oficiază la Biserica „Sfântul Dumitru” – Narcisa. Numai în sfântul altar sunt prezenți la fiecare Liturghie 50 de copii, îmbrăcați în ipodiaconi. Sfânta Liturghie se oficiază miercurea, duminica și în sărbători, iar pe viitor se dorește a se săvârși zilnic. O zi de sărbătoare începe la Biserica Sfântului Dimitrie cu Utrenia, de la 6:30, Sfânta Liturghie de la 8:00 la 10:00, apoi, seara, de la 18:00, Vecernia și Paraclisul Maicii Domnului. Vinerea se săvârșește Sfântul Maslu.

Hramul Catedralei arhiepiscopale din Roman

De sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, pe 14 octombrie, își serbează hramul și Catedrala arhiepiscopală din Roman. Anul acesta credincioșii care vor participa la sărbătoarea catedralei vor avea ocazia să cinstească și moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena aduse de la Catedrala patriarhală din București, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către părintele arhimandrit Timotei Aioanei, mare eclesiarh al Catedralei patriarhale și exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor. „Sâmbătă, 12 octombrie, racla cu cinstitele moaște ale Sfinților Împărați va fi așezată spre închinare la Catedrala arhiepiscopală din Roman, unde va rămâne până în după-amiaza zilei de 14 octombrie. Avem nădejdea că acest pelerinaj cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului va întări evlavia credincioșilor și va duce rugăciunile acestora înaintea lui Dumnezeu. Astfel de pelerinaje sunt prilejuri de comuniune, de rugăciune, de bucurie sfântă, pe care oamenii, slujitorii Bisericii, pelerinii, credincioșii și închinătorii le simt și le păstrează în inima lor”, ne-a spus părintele arhim. Timotei Aioanei. Luni, 14 octombrie, cinstitele odoare se vor întoarce la Catedrala patriarhală.

Comentarii Facebook


Știri recente