Pelerinaj: Brâul Maicii Domnului a fost adus în parohia bucureșteană Apărătorii Patriei I

Un fragment din Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia a fost adus ieri în parohia bucureșteană Apărătorii Patriei I din sectorul 4 al Capitalei.

Delegația mănăstirii a fost primită joi la ora 10:00, imediat după oficierea Sfintei Liturghii.

Pr. Ioan Armași, protoiereul Protopopiatului Sector 4, a oficiat o slujbă de mulțumire împreună cu un sobor de clerici din protopopiat.

Numeroși credincioși se află în aceste zile în pelerinaj la racla cu Brâul Maicii Domnului care va rămâne până duminică în Parohia Apărătorii Patriei I.

„Racla cu acest sfânt odor vine din nou pentru a aduce bucurie și binecuvântare credincioșilor noștri. Ei vin și se închină cinstitului Brâu, în primul rând din dragostea pe care o au față de Maica Domnului”, a spus Pr. Ioan Armași.

Programul liturgic

În fiecare zi de pelerinaj, 21-24 iunie 2018, în biserica Parohiei Apărătorii Patriei I va fi oficiată Sfânta Liturghie de la ora 08:00, iar seara, de la ora 17:00, Paraclisul Maicii Domnului.

Vineri seara, începând cu ora 19:00, se va desfășura un concert de pricesne închinate Maicii Domnului. Acesta va avea loc imediat după oficierea Tainei Sfântului Maslu, pe scena amenajată pentru cinstirea Brâului Maicii Domnului.

Duminică, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, în biserica bucureșteană cu hramurile Sfântul Ierarh Nicolae, Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Teodosie de la Brazi.

Brâul Maicii Domnului

Potrivit Tradiției Bisericii Ortodoxe, cinstitul Brâu al Maicii Domnului a fost țesut din fire de cămilă, de însăși Fecioara Maria.

După înălțarea ei cu trupul la ceruri, aceasta i l-a dăruit Sfântului Apostol Toma, celui care nu a fost prezent la înmormântare, ca semn al înălțării ei cu trupul la cer.

Conform Sinaxarului zilei de 31 august, cinstitul Brâu a fost mutat din Ierusalim în cetatea Constantinopolului în timpul anilor de domnie ai împăratului Arcadie (395-408), fiul lui Teodosie cel Mare.

Cu gândul de a proteja capitala Imperiului și pe locuitorii acesteia de orice atac sau de vreo uneltire demonică, împăratul l-a aşezat, într-o zi de 31 august într-un sipet foarte frumos, pe care l-a numit „racla sfântă”.

De atunci, aceasta n-a mai fost deschisă decât pe vremea împăratului bizantin Leon cel Înţelept (886-912), cu scopul de a fi așezat peste împărăteasa Zoe, care era chinuită de un duh necurat.

De îndată ce odorul a fost aşezat peste împărăteasă, aceasta s-a vindecat. În semn de recunoştinţă, împărăteasa Zoe a brodat Brâul cu fir de aur, înainte de a-l pune din nou în locul rânduit de împăratul Arcadie, în sec. IV.

În a doua jumătate a sec. al XII-lea, Brâul a fost împărțit în fragmente, care au fost dăruite mai multor biserici.

În anul 1522, în timpul unei mari epidemii de ciumă, Mănăstirea Kato Xenia a primit două părți ale brâului.

Foto credit: Mihnea Păduraru / ZL

Comentarii Facebook


Știri recente