Mai multe parohii ortodoxe românești din Austria au organizat sâmbătă un pelerinaj restrâns la fortăreața din Kufstein din munții Tirolului, unde au pătimit Sfinții mărturisitori ardeleni: Cuviosul Visarion, mireanul Nicolae Oprea, preoții Moise din Sibiel și Ioan din Galeș.
În biserica „St. Vitus” construită la baza cetății fortificate au fost citite Acatistul Sfinților Visarion, Sofronie și Oprea și Acatistul Sfinților preoți mărturisitori Ioan din Galeș și Moise din Sibiel.
Grupul de pelerini format de preoți și credincioși din Austria (parohiile din Innsbruck, Zell am See și St. Pölten) a urcat apoi spre fortăreața din Kufstein, care în prezent este muzeu.
Celulele care pot fi vizitate „stau ca mărturie pe de o parte pentru lacrimile vărsate de cei închiși, iar pe de altă parte ne fac să înțelegem argumentele canonizării acestora”.
„Se cunoaște că sfântul preot Ioan din Galeș a petrecut aproape 24 ani (1757-1781) de temniță grea acolo, purtând cu greu lanțurile, înfruntând lipsurile (fără tratament medical, mulțumindu-se doar cu pâine și apă uneori), dar având conștiința curată că a întreprins tot ce i-a stat în putință pentru apărarea Ortodoxiei”, se precizează pe site-ul Mitropoliei Germaniei.
Cuv. Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara, Mc. Oprea Miclăuș au fost canonizați de Biserica Ortodoxă Română în 1955, iar preoţii Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, în 1992.
Închisoarea Kufstein
Fortăreaţa Kufstein a fost menţionată prima dată într-un document din anul 1205, cu numele de Castrum Caofstein. A fost construită pe vârful unei stânci de 90 metri în apropierea râului Inn. În timpul imperiului austro-ungar cetatea a funcţionat ca închisoare până în anul 1865.
Începând din ultimele decenii ale secolului 20, fortăreaţa a devenit un important punct de atracţie pentru turiştii care ajung în Tirol. Din anul 2005 fortăreaţa este folosită pentru organizarea de concerte de muzică clasică în aer liber şi pentru alte evenimente.
În incinta edificiului se află cea mai mare orgă în aer liber din lume, construită în anul 1931 de Oskar Walcker. În fiecare zi la ora prânzului, timp de 10 minute, poate fi auzit sunetul acestui instrument muzical în memoria soldaţilor căzuţi în timpul celor două războaie mondiale.
Foto credit: Mitropolia Germaniei
Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.