Pe urmele mitropolitului Visarion Puiu

Programul „Zilelor Mitropolit Visarion Puiu” a continuat joi, 28 februarie, în Episcopia de Bălți și Fălești, unde mitropolitul Visarion Puiu a păstorit timp de 12 ani, ca episcop al Hotinului. Delegația sosită de la Roman a fost întâmpinată la Reședința episcopală de Preasfințitul Marchel, Episcop de Bălți și Fălești. Au fost vizitate biserici și obiective din orașul Bălți și s-au ținut alocuțiuni despre personalitatea mitropolitului Visarion Puiu, informează „Ziarul Lumina”.

„Zilele Mitropolit Visarion Puiu”, ediția a XVII-a, au continuat joi, 28 februarie 2013, cu un pelerinaj în Episcopia de Bălți și Fălești. Periplul „Pe urmele mitropolitului Visarion Puiu” a fost inițiat și organizat de Asociația „Visarion Puiu”, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. „În urmă cu 90 de ani, mitropolitul Visarion Puiu pășea pe tărâmul Basarabiei, în orașul Bălți, acolo unde a fost înscăunat ca episcop al Hotinului. A slujit Biserica timp de 12 ani la Bălți, realizând lucruri minunate. În orașul Bălți și în împrejurimi a ridicat șapte biserici, adevărate bijuterii arhitecturale, precum și un număr impresionant de edificii și instituții care să vină în slujba poporului basarabean”, a spus pr. Florin Țuscanu, protopop al Protopopiatului Roman.

Delegația participantă la simpozionul dedicat mitropolitului Visarion Puiu, formată din cercetători, clerici și mireni dedicați studierii vieții și activității mitropolitului, a ajuns în jurul prânzului la Bălți, unde a fost întâmpinată de PS Marchel, Episcop de Bălți și Fălești. Preasfinția Sa a oficiat în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți slujba Te Deumului și Parastasul pentru vrednicul de pomenire mitropolit Visarion Puiu. „PS Marchel a ținut un cuvânt evocator în care a subliniat rolul lui Visarion Puiu, cel care a venit în 1923 în Basarabia la nou înființata episcopie de Hotin. În cele trei județe arondate eparhiei sale s-a implicat în multiple laturi ale slujirii. Catedrala «Sfinții Împărați Constantin și Elena» a fost sfințită în anul 1934, iar după un an, Visarion Puiu a ajuns mitropolit al Bucovinei. Delegația din țara noastră a fost invitată apoi de PS Marchel să viziteze Biserica «Sfânta Parascheva», ctitorie a mitropolitului Visarion Puiu. Sfântul lăcaș este situat în preajma Reședinței episcopale, fiind o copie a bisericii Mănăstirii Curtea de Argeș”, a amintit pr. protopop Florin Țuscanu.

„Cuvinte de prețuire” pentru mitropolitul Visarion Puiu

În continuare, s-a parcurs pe jos strada ce ocolește parcul municipal, ce a primit numele vrednicului episcop de atunci, Visarion Puiu. S-a vizitat reședința eparhială, ctitorită de Visarion Puiu și inaugurată în anul 1932. „PS Marchel a fost o gazdă ospitalieră, oferindu-ne posibilitatea să putem privi încăperile cu o arhitectură minunată, cu elemente decorative. Această reședință a fost naționalizată în anul 1940, iar până în 1990 a fost destinată altor scopuri. Pe acoperișul acesteia s-au păstrat toate crucile de aramă, așezate la inaugurare de mitropolitul Visarion Puiu, dar și sigla Episcopiei Hotinului cu cele trei județe: Hotin, Bălți și Cahul”, a adăugat pr. protopop Florin Țuscanu. Delegația a fost condusă apoi spre Biblioteca Științifică a Universității „Alecu Russo” din Bălți, una dintre cele mai mari biblioteci universitare din sud-estul Europei, care are peste un milion de volume în 42 de limbi, și spre Universitatea „Alecu Russo” din Bălți. În sala de conferințe a universității au fost rostite mai multe alocuțiuni din partea membrilor delegației și din partea gazdelor. În continuare, s-a vizitat Teatrul „Vasile Alecsandri” din orașul Bălți. „În tot acest periplu basarabean am fost întâmpinați cu dragoste și bucurie. Am aflat de la gazdele noastre numai cuvinte de prețuire, de admirație, de recunoștință față de mitropolitul Visarion Puiu. În acest an, participanții la simpozionul dedicat mitropolitului Visarion Puiu au adus noi contribuții la cunoașterea și promovarea operei marelui ierarh. Participarea noastră la Parastasul oficiat în catedrala ctitorită de Visarion Puiu vine ca o mărturie a faptului că vrednicul de pomenire mitropolit încă mai este printre noi, prin lumina pe care a lăsat-o în istorie”, a conchis pr. protopop Florin Țuscanu.

Amintim că „Zilele Mitropolit Visarion Puiu”, ediția a XVII-a, au început pe 27 februarie, fiind dedicate împlinirii a 134 de ani de la nașterea ierarhului și a 90 de ani de când a fost înscăunat ca episcop al Hotinului. „Reușita acestei manifestări științifice din acest an s-a datorat în primul rând organizatorilor, în mod special activității pline de râvnă a părintelui Florin Țuscanu, președintele Asociației «Visarion Puiu» din Roman”, a apreciat arhid. prof. dr. Vasile Demciuc de la Facultatea de Istorie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Comentarii Facebook


Știri recente