Ziua pompierilor din România este sărbătorită în fiecare an la data de 13 septembrie. Sărbătoarea a fost oficializată începând cu anul 1953, iar legiferarea a avut loc după revoluţie.
Ziua pompierilor din România comemorează Bătălia din Dealul Spirii care s-a dat la București, în timpul Revoluției Române din 1848, între o subunitate de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu și un corp de armată al Imperiului Otoman.
Trupele otomane au intrat în 1848 în Capitală, unde au omorât civilii şi au arestat pe unii dintre conducătorii Revoluţiei.
Aceste fapte i-au indignat pe pompieri, dar şi pe alţi soldaţi din unităţile militare care nu au mai ținut cont de ordinele date de Locotenenţa domnească și s-au pus în mişcare împotriva numeroasei armate turceşti.
Roata de pompieri a Bucureştiului, devenită un sprijin al Revoluţiei, a participat activ la apărarea ei, părăsind cazarma de la Agie, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu. Deşi depăşiţi numeric, românii au asaltat oastea turcă.
În luptă au pierit 47 de soldați și doi ofițeri, reprezentând mai mult de jumătate din compania de pompieri. De asemenea, au fost rănite peste 100 de persoane.
Pentru a omagia Pompierii care au luptat în Dealul Spirii, pe 13 septembrie 1901 a fost inaugurat Monumentul Pompierilor din București.
În amintirea luptei eroice a pompierilor din 13 septembrie 1848, această zi a fost instituită ca „Ziua Pompierilor din România” prin Hotărârea de Guvern 492/1997.
Sfântul Iosif de la Partoș (15 septembrie) a fost ales de Corpul Pompierilor Militari, ocrotitor al celor care luptă cu flăcările. Printr-o decizie din februarie 1997, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ratifică decizia luată.
La Monumentul Eroilor Pompieri din Capitală a avut loc miercuri dimineață un eveniment comemorativ.
De Ziua Pompierilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov invită publicul în toate subunităţile sale, unde se va organiza „Ziua Porților Deschise”.
Foto credit: Arhiepiscopia Aradului