Pavel Gavrilyuk la Iași: Ce înseamnă IOTA?

În deschiderea Conferinței inaugurale de la Iași, președintele fondator Pavel L. Gavrilyuk a explicat ce înseamnă acronimul Asociației Teologice Ortodoxe Internaționale – IOTA.

Ceremonia inaugurală s-a desfăşurat la Teatrul Naţional din Iaşi, după slujba de Te Deum oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan în Catedrala Mitropolitană.

Prof. Pavel L. Gavrilyuk a spus că în spatele alegerii acronimului IOTA se află două semnificații:

1. IOTA: Smerenie 

Acronimul duce cu gândul la smerenie pentru că iota este cea mai mică literă a alfabetului grec:

„Cercetători, ori oameni de profesie, dorim fiecare să contribuim cu o iotă la viața Bisericii și să o facem cu smerenia cuvenită”, a subliniat Pavel L. Gavrilyuk potrivit Doxologia.

2. IOTA: Slujire

„În al doilea rând, alegerea acronimului nostru a fost motivată și de faptul că iota este prima literă a cuvântului „Iisus” în limba greacă”, a motivat profesorul.

„Pentru a-i conduce pe alții, trebuie să urmăm modelul Celui care „n-a venit ca să I se slujească, ci ca El să slujească” (Marcu 10: 45)”, a adăugat Pavel Gavrilyuk.

Totodată, acesta le-a mulțumit comitetului științific, membrilor consiliului, conducătorilor de grupuri și membrilor comitetului de organizare pentru timpul și expertiza oferite.

„IOTA va prospera în măsura în care va beneficia de susținerea dumneavoastră devotată și de conducerea dumneavoastră jertfelnică”, a conchis Prof. Pavel Gavrilyuk.

Evenimentul academic cu tema „Unitatea panortodoxă şi conciliaritatea” se desfăşoară în perioada 9-12 ianuarie 2019.

Pavel L. Gavrilyuk

Pavel Leonidovich Gavrilyuk este specializat în teologie patristică greacă şi gândirea religioasă rusă modernă.

Pavel L. Gavrilyuk s-a născut în 1972, la Kiev, Ucraina. A absolvit cum laude Institutul de Fizică şi Tehnologie din Moscova (1988-1993), are studii de masterat şi doctorat în patristică (2001) la Southern Methodist University, Dallas, Texas.

Începând cu anul 2014 este profesor titular al catedrei de teologie şi filosofie Aquinas în cadrul Departamentului de Teologie, Universitatea „St. Thomas”, din St. Paul, Minnesota.

Face parte din comitetul director al Institutului patristic Pappas din Boston şi este membru al comitetului de editori ai colecţiei „Shapers of Modern Theology”, Editura Universităţii Fortress.

Este autorul mai multor lucrări care au apărut și în limba română la Editura Doxologia.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente