Conferinţa inaugurală a Asociaţiei Teologice Ortodoxe Internaţionale (IOTA) a debutat miercuri la Iaşi.
Evenimentul academic cu tema „Unitatea panortodoxă şi conciliaritatea” se desfăşoară în perioada 9-12 ianuarie 2019.
Deschiderea conferinţei
În deschiderea conferinţei ce reuneşte 300 de participanţi din 34 de ţări, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a oficiat o slujbă de Te Deum în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, începând cu ora 17:15.
Apoi, ceremonia inaugurală s-a desfăşurat la Teatrul Naţional din Iaşi, începând cu ora 18:30 şi a fost moderată de Pr. Conf. Dr. Dan Sandu de la Facultatea de Teologie din Iaşi.
Cu prilejul conferinţei internaţionale de la Iaşi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un mesaj intitulat „Unitatea Bisericii este dar al lui Dumnezeu şi coresponsabilitate a clerului şi credincioşilor laici”.
Cuvântul Părintelui Patriarh Daniel a fost citit de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Patriarhul României evidenţiază în mesaj faptul că în „societatea contemporană, caracterizată prin secularizare accentuată” este „tot mai necesară o reînnoire a teologiei ortodoxe actuale, printr-o prezentare a legăturii profunde dintre adevărurile de credinţă, viața liturgică şi experienţa mistico-ascetică a Bisericii”.
Citeşte mesajul integral.
După deschiderea evenimentului a urmat conferinţa susţinută de Mitropolitul Kallistos (Ware) de Diokleia.
Programul conferinţei „Unitatea panortodoxă şi conciliaritatea”
Joi, 10 ianuarie
după rugăciunile de dimineaţă rostite în mai multe limbi la Capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, în Sala Ecclesia a Muzeului Mitropolitan şi la Catedrala Veche, vor urma sesiunile de comunicări ştiinţifice, informează Doxologia.
Seara, în intervalul 19:00-20:30, vor avea loc mai multe lansări de carte:
- „Gânditori moderni ortodocşi” a părintelui Andrew Louth la Librăria Tafrali,
- „Avva, spune-mi un cuvânt” a lect. Daniel Lemeni şi „Taina chenozei” a lect. Florin Toader Tomoioagă.
Vineri, 11 ianuarie
Vineri va fi oficiată Sfânta Liturghie la Biserica „Sf. Gheorghe” – vechea Catedrală Mitropolitană, de la ora 06:30.
La ora 14:40 va avea loc vernisajul unei expoziţii de icoane la Muzeul Mitropolitan.
După sesiunile de comunicări, de la ora 19:00, la Cartea Românească va fi lansat volumul „Pocăinţa în Antichitatea târzie” a dr. Alexis Torrance (USA), după care, de la ora 20:00, la Libăria Tafrali va fi lansat volumul „Credinţa uitată” şi „Valoarea creaţiei lui Dumnezeu” a pr. dr. Philip LeMasters (USA).
Sâmbătă, 12 ianuarie
Sâmbătă vor avea loc alte sesiuni de comunicări ştiinţifice. Seara, de la ora 19:00, la Libăria Tafrali va fi lansat volumul „Plânsul de bucurie-făcător” a dr. Hannah Hunt (UK).
Ceremonia de închidere a Conferinţei inaugurale IOTA 2019 va avea loc sâmbătă, 12 ianuarie, în Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan Iaşi, la ora 20:00.
Duminică, 13 ianuarie
Duminică va fi oficiată de la ora 6:30 Sfânta Liturghie la Biserica „Sf. Gheorghe” – vechea Catedrală Mitropolitană, iar la ora 9:00 IPS Părinte Mitropolit Teofan va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană.
Luni, 14 ianuarie
Luni la ora 18:00, la Librăria Tafrali va fi lansat volumul „Cateheză şi catehumenat” a lui dr. Paul L. Gavrilyuk, preşedinte fondator IOTA.
Conferința inaugurală are loc cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, acordată în şedinţa de lucru din 29 octombrie 2016. Conferința este organizată în colaborare cu Arhiepiscopia Iașilor și cu Editura Doxologia.
Evenimentul se bucură de adeziunea a numeroase organizaţii teologice, între care: Şcoala Ortodoxă Teologică Greacă şi Institutul Patristic Pappas (Brookline, Massachusetts), Centrul de Studii Creştin-Ortodoxe al Universităţii Fordham (New York), Institutul Teologic Ortodox „Sf. Vladimir“, Institutul Ecumenic Huffington (Los Angeles), Academia Teologică „Sf. Ignatie“ (Södertälje, Suedia).
Foto credit: Robert Moldoveanu