Patru arhierei au sfinţit biserica din Tohanul Vechi

Patru ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au sfinţit duminică biserica parohiei Tohanul Vechi II, care îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Împăraţi şi pe Sfântul Siluan Athonitul, informează Mitropolia Ardealului.

Slujba de târnosire a bisericii construite în cimitirul din Tohanul Vechi, în apropiere de capela înălțată de comunitate în 1993, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Din sobor au făcut parte şi: starețul Mănăstirii Frăsinei, arhimandritul Ioanichie Popescu, arhimandritul Nicodimos Kabarnos din Atena, Grecia, protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul de Bran-Zărnești, Gheorghe Colțea, parohul George Laurențiu Bota, preoţi şi diaconi.

Chemare și mărturisire

După slujba de târnosire a fost oficiată Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în curtea locașului de cult.

Răspunsurile litrgice au fost date de grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhid. Mihail Bucă.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Mihai Diaconescu a fost hirotonit preot misionar pentru Schitul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Șimon-Bran.

Omilia de la Sfânta Liturghie a fost rostit de Episcopul Ignatie. Ierarhul a explicat Evanghelia citită în Duminica a 18-a după Rusalii, a pescuirii minunate.

Făcând referire la truda şi atitudinea Sfântului Petru, Preasfinţia Sa a spus că „noi învățăm un lucru esențial și anume că oricâtă experiență am avea, oricâte cunoștințe am asimila, oricât de buni am fi în profesia noastră, există un moment limită în care avem nevoie să recunoaștem fiecare în parte faptul că nu putem mai mult”.

„În momentul în care absolutizăm, în momentul în care idolatrizăm și totul se mișcă în jurul experienței noastre, a cunoștințelor pe care noi le-am asimilat, transformăm experiența și cunoașterea noastră într-o ideologie”, a subliniat ierarhul.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh George Laurențiu Bota a prezentat cele mai importante momente din viața bisericii noi din Tohanul Nou, amintind eforturile depuse de credincioși, de comunitatea locală pentru a construi acest locaș de cult atât de necesar în localitatea brașoveană, pentru care s-a așezat piatra de temelie în 1996.

„Un loc sfințit și sfințitor”

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu a explicat credincioșilor rânduiala târnosirii unei biserici și i-a felicitat pe toți cei care au contribuit de-a lungul anilor la construirea noului locaș de cult din Tohanul Vechi.

„Sfințirea bisericii este un moment foarte important pentru că locașul devine un loc sfințit și sfințitor, el este sfințit ca să devină sfințitor”, a spus Mitropolitul Laurențiu.

În semn de prețuire pentru aceste eforturi, Părintele Mitropolit a oferit mai multe distincții și acte de cinstire.

În primul rând, părintele paroh George Laurențiu Bota a primit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, distincția „Ordinul Sfinților Împărați Constantin și Elena”.

Distincția a fost înmânată de Mitropolitul Laurențiu, iar mai apoi ierarhul a oferit distincția „Crucea șaguniană pentru laici” primarului orașului Zărnești, Alexandru Lucian Igrișan.

De asemenea, grupul „Tronos” al Patriarhiei Române, arhimandritul Nicodimos Kabarnos și pictorii Camelia și Condrea Toma au primit distincția „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”.

Adunarea parohială, Consiliul parohial, Primăria Zărnești și mai mulți ctitori și binefăcători au primit acte de cinstire din partea Părintelui Mitropolit.

Părintele George Laurențiu Bota le-a oferit ierarhilor în dar, din partea comunității parohiale, câte un engolpion.

Sărbătoarea de la Tohanul Vechi s-a încheiat în după-amiaza zilei cu un concert de muzică psaltică și patriotică susținut de grupul „Tronos” și arhimandritul Nicodimos Kabarnos.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente