Patronul spiritual al românilor sărbătorit la Catedrala Mitropolitană din Cluj

Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României și pe Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Cu ocazia acestei mari sărbători, ÎPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Ierarhul a fost înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte preoții slujitori ai catedralei și preoți profesori de la cele două școli teologice ortodoxe din municipiu, potrivit mitropolia-clujului.ro.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei le-a vorbit credincioșilor prezenți despre misiunea acestui mare apostol care i-a creștinat pe români. Totodată Ierarhul a ilustrat virtuțile Sfântului Apostol Andrei, subliniind faptul că toți creștinii ar trebui să-l ia drept model și să fie buni misionari ai Domnului Iisus Hristos: „Sfântul Apostol Andrei nu s-a mulțumit că el a aflat Izvorul Vieții, ci s-s dus imediat să-i spună și fratelui său acest lucru. Noi, fiecare după puterile noastre, fie cu cuvântul, dar mai ales cu fapta, trebui să fim misionarii Domnului Iisus Hristos.

În perioada interbelică un mare intelectual român, Simion Mehedinți a scris o carte intitulată Creștinismul românesc. El era convins că vocația misionară pe care a avut-o Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, ar trebui să o avem și noi, fiecare în parte”. La finalul slujbei Mitropolitul Clujului a oficiat hirotesia întru arhimandrit a starețului Mănăstirii Nicula, Protos. Nicolae Moldovan.

Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al Mitropolitului Andrei

Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului și-a serbat în această zi de mare sărbătoare pentru poporul român, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Apostol Andrei al cărui nume îl poartă. Cu acest prilej, după terminarea Sfintei Liturghii, la reședința mitropolitană întregul Centru Eparhial, preoți, profesori de la Facultatea de Teologie și Seminarul Teologic Ortodox din Cluj, dar și academicieni, autorități locale și județene l-au felicitat și i-au urat ÎPS Andrei mulți și fericiți ani și păstorire rodnică în slujba lui Hristos și a Bisericii Sale.

O viață pusă în slujba lui Hristos – ÎPS Părinte Andrei

ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarța de Sus, județul Maramureș. A urmat liceul în Cehul Silvaniei și cursurile Facultății de Construcții Căi Ferate din București, între anii 1967-1972. După terminarea facultății a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcții Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. În august 1978 a fost hirotonit preot de către vrednicul de pomenire, Înaltpreasfințitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh timp de șapte ani în orașul Turda.

Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Preasfințitului Episcop Emilian Birdaș, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia și ulterior numit vicar administrativ. A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București, începând cu anul 1985, avându-l drept îndrumător pe PR. Prof. Univ. Dr. Petru David. Teza și-a pregătit-o în cadrul aceleiași secții Teologie sistematică – sub îndrumarea Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Popescu, obținând titlul de „Doctor în Teologie” în anul 1998.

Din februarie 1990 a fost ales și hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular. În anul 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

În paralel cu activitatea administrativ-bisericească s-a implicat și în plan spiritual și didactic. Astfel, a întemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Mitropolit Simion Ștefan” din Alba Iulia și a fost printre fondatorii Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, realizând demersurile necesare înființării Facultății de Teologie din Alba Iulia. La această facultate a predate disciplina „Morală și Spiritualitate Ortodoxă”. În intervalul 2000-2008 a fost decan al Facultății de Teologie din Alba Iulia. Din 2010 este și îndrumător de doctorat la Disciplina „Morală și Spiritualitate Ortodoxă”, la Școala Doctorală de la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, profil „Teologie”. Din toamna anului 2011 predă cursurile de Spiritualitate Ortodoxă la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca și îndrumă teze de doctorat în cadrul aceleiași universități, domeniul Teologie Ortodoxă.

Pentru activitatea depusă în slujba Bisericii și a țării, la 1 Decembrie 2002, Președinția României i-a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în gradul de „Mare Ofițer”. Din februarie 2007 a fost ales membru al Academiei de Științe și Arte din Salzburg, Austria. În data de 24 ianuarie 2012, primește titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

În 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului și a fost întronizat în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, de praznicul Bunei Vestiri.

O activitatea culturală intensă atât în Eparhia Alba-Iulia, cât și la Cluj

În plan cultural menționăm înființarea Tipografiei Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei și a Editurii „Reîntregirea”, punerea bazelor revistei „Credința Străbună” și a revistei Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, „Altarul „Reîntregirii”. La inițiativa și sub coordonarea sa a fost reeditată „Psaltirea de la Alba Iulia din 1652” , la 350 de ani de la prima apariție, în ediție critică, a fost retipărit Noul Testament de la Bălgrad din 1648 , tot în ediție critic, și a fost reeditat Molităvnicul din 1689 de la Bălgrad.

A susținut nenumărate conferințe pe teme culturale și duhovnicești în București, Sibiu, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Timișoara, Arad, Iași, Oradea, Alba Iulia etc. și a participat la numeroase emisiuni televizate. A fost redactorul-realizator permanent al emisiunii „Cuvântul Ierarhului” la Radioul creștin-ortodox „Reîntregirea” Alba Iulia, iar în prezent al emisiunii cu același nume de la Radio Renașterea.

A fost inițiatorul și organizatorul mai multor simpozioane științifice internaționale la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia: Violență în numele lui Dumnezeu? Un răspuns creștin (2002); Biserica în era globalizării (2003); Spiritualitate și consumism în Europa Unită (2004); Omul de cultură în fața descreștinării (2005), Identitate creștină și dialog în noul context european (2006); Cosmosul, între frumos și apocaliptic. Un recurs etic asupra ecologiei (2007); Sensul vieții, al suferinței și al morții (2008); Libertate și responsabilitate. Inițiative și limite în dialogul religios (2009); Invazia non-valorilor într-o lume multimedia (2010).

Activitatea pastoral-misionară a ÎPS Părinte Andrei

Pe parcursul celor 21 ani de arhipăstorire a ÎPS Andrei, în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei au fost construite 120 biserici noi, au fost pictate sau au beneficiat de o restaurare a picturii 160 de biserici, inclusiv Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia și au fost construite 70 de noi case parohiale. A fost înființat Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan” din Alba Iulia. De asemenea, a fost înființat Radioul creștin-ortodox „Reîntregirea” Alba Iulia, patronat de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei și a fost construită noua clădire a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie” Alba Iulia. Au fost înființate 45 de noi mănăstiri și schituri în cele două județe Alba și Mureș, din cuprinsul Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

În planul asistenței sociale a creat la Alba Iulia prima structură de asistență socială a Bisericii Ortodoxe Române, ulterior aceasta devenind cea mai ramificată rețea eparhială din România, cuprinzând astăzi aproape 70 de unități de asistență socială, toate sub patronajul Bisericii.

Ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului a înființat mai multe mănăstiri, parohii, centre pentru tineret și centre pentru cateheză, o grădiniță, o școală primară confesională și o școală gimnazială pentru recuperarea copiilor în abandon școlar. În prezent, o nouă clădire pentru Facultatea de Teologie din Cluj, inițiată de Înaltpreasfinția Sa, ce va oferi un spațiu generos unei desfășurări corespunzătoare a învățământului teologic academic clujean.

O activitatea publicistică bogată

În preocupările sale teologice s-a axat pe Spiritualitatea Ortodoxă. Pe lângă cele aproape 60 de studii și articole publicate în reviste științifice de specialitate, a scris 13 cărți, alte două le-a tradus din limba franceză și a alcătuit mai multe broșuri de interes misionar. A publicat sute de articole de popularizare în diferite ziare și reviste bisericești sau laice și zeci de prefețe la diferite cărți cu conținut religios și cultural.

Comentarii Facebook


Știri recente