Patrimoniul bisericesc, valoare și simbol

Consilierii responsabili de sectoarele culturale și patrimoniu bisericesc ale fiecărei eparhii din țară s-au întrunit de ieri la București, pentru a participa la cel de-al V-lea atelier regional din cadrul proiectului FORTE.

În prima sesiune din cadrul celui de-al V-lea atelier regional „Valoare și simbol – conservarea, restaurarea și promovarea patrimoniului religios”, care s-a desfășurat ieri, 13 mai, la Centrul național pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae”, discuțiile au fost axate pe promovarea, conservarea și restaurarea patrimoniului bisericesc, informează „Ziarul Lumina”.

În acest sens au fost prezentate și dezbătute reglementări, metodologii și metode de atestare și recunoaștere a pictorilor bisericești; reglementări, metodologii și metode de lucru cu privire la șantierele de restaurare și conservare, precum și hotărârile Sfântului Sinod cu privire la domeniul patrimoniului bisericesc. „Această întâlnire este foarte importantă întrucât este prima de acest fel și cu acest prilej încercăm să punem la punct un program al tuturor problemelor, fie rezolvate, fie nerezolvate, dar și al celor care pot apărea, precum au reieșit în urma discuțiilor cu participanții. Din păcate, ne confruntăm cu numeroase probleme care trenează de foarte mulți ani, precum problema restaurării monumentelor, a devizelor și documentațiilor deficiente, mai ales că legile actuale economice sunt altele decât cele care au existat mai înainte și astfel că și Biserica trebuie să se adapteze noilor cerințe, iar atribuțiile și responsabilitățile, împărțite”, a spus Dan Mihai Ivanovici, consilier patriarhal în cadrul Sectorului Patrimoniu religios.

Incluziunea socială nu înseamnă reducerea la asistarea socială

Întrunirea consilierilor responsabili de sectoarele culturale și patrimoniu bisericesc ale fiecărei eparhii din țară continuă seria de ateliere regionale din cadrul proiectului FORTE cu privire la dimensiunea educațională a incluziunii sociale, fiindcă și patrimoniul bisericesc reprezintă o componentă deosebit de importantă. „Atunci când vorbim de patrimoniu cultural bisericesc, facem o oarecare distincție din lipsă de cunoaștere și nu înțelegem că patrimoniul bisericesc din România este cea mai importantă componentă a patrimoniului cultural național. Astfel, cei care nu cunosc valoarea simbolică și valoarea intrinsecă a patrimoniului cultural religios, care este deținut în mare parte de Biserica Ortodoxă Română, sunt într-un fel lipsiți de ceea ce înseamnă dimensiunea fundamentală a educației pentru frumos, pentru artă, pentru valoare. De aceea, am vrut ca în contextul proiectului FORTE și această dimensiune deosebit de valoroasă să fie prezentă în cadrul atelierelor regionale, pentru că din punctul nostru de vedere, incluziunea socială nu se reduce la a asista social pe cineva, ci la a-l pune în valoare în deplinătatea existenței persoanei umane”, a precizat părintele consilier patriarhal Dorel-Nicolae Moțoc, secretarul general al Federației Filantropia și managerul proiectului FORTE.

Evenimentul „Valoare și simbol – conservarea, restaurarea și promovarea patrimoniului religios” continuă și azi.

Comentarii Facebook


Știri recente