Patriarhul Teofil: Prin cinstirea Sfintei Cruci devenim părtași la Nemurire, care este Însuși Hristos

Hristos este Nemurirea, iar cinstirea Crucii Sale ne face părtași la energia luminii neapropiate în care El locuiește, a spus duminică Patriarhul Teofil al Ierusalimului. Preafericirea Sa a oficiat Sfânta Liturghie și Procesiunea Crucii la Biserica Sfântului Mormânt al Domnului.

Patriarhul i-a avut alături în slujire pe Mitropolitul Isihie de Capitolia, Mitropolitul Ivan (Biserica Serbiei), Arhiepiscopii Teofan de Gherasa, Aristarh de Constantina, Metodie de Tabor, Teodosie de Sevasta, Nectarie de Anthedona, călugări aghiotafiți, reprezentanții Patriarhatelor Moscovei și României, clerici din alte Biserici Ortodoxe.

La slujbă au asistat Consulul General al Greciei la Ierusalim, Evangelos Vlioras, membri ai comunității din Ierusalim, pelerini și un grup de credincioși ortodocși de limbă arabă.

După slujbă, congregația a fost invitată în Sala de Festivități a Patriarhiei Ierusalimului, unde Patriarhul Teofil a rostit un cuvânt de învățătură.

Patriarhul Teofil se închină la Sf. Mormânt al Învierii înainte de a oficia Vecernia unită cu Litia în ajunul praznicului, sâmbătă, 26 martie 2022. Foto: Patriarhia Ierusalimului

Preafericirea Sa a evocat o cântare de la utrenia sărbătorii: „Cu lemnul a golit întâi vrăjmașul raiul, prin mâncare aducând moarte; iar lemnul Crucii, înfigându-se în pământ, a adus oamenilor îmbrăcăminte de viață și toată lumea s-a umplut de toată bucuria. Pe care văzând-o pusă spre închinare, împreună să strigăm lui Dumnezeu, popoare, cu credință: Plină este de slavă casa Ta” (Triodul, Utrenie, Troparul 1).

În acest context, Patriarhul Ierusalimului a amintit afirmația Sfântului Teodor Studitul: „Alt rai, ca și cel mai înainte, s-a cunoscut Biserica, având lemn purtător de viață Crucea Ta, Doamne, din care prin atingere luăm nemurire.” (Triodul, Cântarea a 5-a, Troparul 4).

„Nemurirea aceasta nu este altceva decât Însuși Hristos”, a explicat Patriarhul Teofil, care a amintit și spusele Sf. Ap. Pavel despre Hristos: „Cel ce singur are nemurire și locuiește întru lumină neapropiată; pe Care nu L-a văzut nimeni dintre oameni, nici nu poate să-L vadă” (1 Timotei 6, 16).

„Și noi devenim părtași la energia acestei lumini, dragi frați, prin cinstirea Sfintei Cruci”, a spus Patriarhul Teofil.

Arhim. Teofil Anăstăsoaie citește din Sfânta Evanghelie în cadrul liturghiei din Duminica Sfintei Cruci, în 27 martie 2022. Foto: Patriarhia Ierusalimului

Preafericirea Sa a amintit și afirmația Sf. Ioan Damaschinul, care sublinia că lemnul Crucii a fost sfințit prin atingerea cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului și prin faptul că Hristos S-a adus pe Sine jertfă pe ea pentru răscumpărarea noastră.

De aceea, a explicat Patriarhul, „cinstim Crucea sfântă și de viață dătătoare din orice material ar fi aceasta, pentru că ceea ce cinstim este de fapt un simbol al lui Hristos și nu materia din care este făcută”.

„Sfânta Biserică a lui Hristos cinstește astăzi Sfânta Cruce, la care ne-am închinat și noi, cei din Ierusalim, la «locul unde au stat picioarele Lui» (Psalmul 131, 7), adică în Biserica Sfintei Învieri a Domnului, pentru a primi harul și puterea de a duce până la capăt lupta spirituală din Postul Mare”, a mai spus Patriarhul Ierusalimului.

Duminica Sfintei Cruci a fost instituită la mijlocul Postului Mare pentru a le da putere credincioșilor să continue nevoințele din această perioadă până la Înviere.

Foto credit: Patriarhia Ierusalimului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente