Patriarhul Teofil al Ierusalimului vine în România

Patriarhul Teofil al Ierusalimului

Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al Ierusalimului vine anul acesta în România pentru a participa la primul hram al Catedralei Naționale care va avea loc la câteva zile după sfințirea acesteia.

Preafericitul Părinte Teofil a răspuns afirmativ invitației Părintelui Patriarh Daniel de a conduce manifestările prilejuite de prima sărbătoare patronală a Catedralei Mântuirii Neamului, care va avea loc vineri, 30 noiembrie 2018.

Catedrala Națională va fi sfințită în data de 25 noiembrie de către Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Sfântul Andrei – Apostolul Românilor

Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României (mozaic).

În România, Sfântul Andrei se bucură de o cinstire deosebită, fiind considerat Apostolul românilor sau creștinătorul poporului român.

Numeroase mănăstiri și biserici de mir l-au luat ca ocrotitor și îl sărbătoresc în fiecare an, organizând ample evenimente religioase și culturale, sfântul fiind ocrotitorul românilor de pretutindeni.

Sărbătoare legală

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca ziua Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar în 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României.

Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare națională bisericească, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001. În 2012, ea a devenit sărbătoare legală în România și implicit zi liberă.

Catedrala eroilor români ocrotită de Sfântul Andrei

Datorită evlaviei pe care o au credincioșii ortodocși români față de Apostolul Andrei, Sfântul a fost ales ocrotitor al Catedralei Naționale.

Viitoarea Catedrală patriarhală va fi un obiectiv arhitectural şi turistic important pentru Bucureşti, singura capitală europeană care nu are încă o Catedrală reprezentativă pentru credinţa poporului său.

Stadiul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului în februarie 2018. Foto: Robert Nicolae/Basilica.ro

Catedrala este închinată Înălţării Domnului şi Sf. Ap. Andrei, reprezentând un  simbol de recunoștință pentru toți eroii români care s-au jertfit pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoșești.

Patriarhul Ierusalimului a vizitat România în 2014

Ultima dată, Patriarhul Teofil al III-lea a vizitat Bucureștiul în 2014 de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, când a adus spre închinare un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci.

Vizita patriarhului Ierusalimului in Romania 2014
Patriarhul Ierusalimului oferind Patriarhului Daniel o icoană a Învierii Domnului cu ocazia vizitei sale în București, 2014. Foto: Robert Nicolae / Basilica.ro

„Nu am cuvinte să-mi exprim mulțumirile pentru ospitalitatea cordială, spontană, foarte caldă și frățească de care ați dat dovadă”, a spus Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, la plecarea din România în octombrie 2014.

Foto credit: Robert Nicolae / Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente