Patriarhul Teoctist pomenit la Patriarhie

Miercuri, 30 iulie 2014, Patriarhia Română a comemorat șapte ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul († 30 iulie 2007).

Sfântă Liturghie arhierească

Cu această ocazie, la Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României. Din soborul slujitor au făcut parte: Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de pomenire pentru vrednicul de pomenire Teoctist Patriarhul de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc astăzi 7 ani.

Slujbă de pomenire pentru Patriarhul Teoctist

După oficierea Sfintei Liturghii, începând cu ora 11:30, a fost săvârșită Slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Teoctist Patriarhul. Slujba a fost oficiată de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel împreună cu mai mulți ierarhi membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Imediat după slujba de pomenire s-a oficiat un Trisaghion la mormântul Patriarhului Teoctist.

Patriarhul TEOCTIST. In memoriam, 2007-2014

La finalul slujbei, a avut loc lansarea volumului Patriarhul TEOCTIST. In memoriam, 2007-2014. Volumul a fost prezentat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. „Acest volum este o ilustrare a chipului spiritual, luminos și blând al Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist. Aici se arată în multe din articolele sau textele pregătite, pe de-o parte solemnitatea slujirii sale ca Patriarh, dar și dificultățile vremurilor în care a slujit, dificultăți în timpul regimului comunist și unele dificultăți chiar în libertatea dezordonată care uneori s-a arătat după revoluția din 1989. Avem de-a face cu mărturii solemne și altele foarte personale, toate întregesc și ne arată chipul luminos, vorba blândă și sufletul cald al vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist. Cei care au contribuit aici ca răspuns la mulțimea scrisorilor adresate pentru a da o mărturie în scris sunt membrii ai Sfântului Sinod care l-au cunoscut mai îndeaproape pe vrednicul de pomenire Părintele nostru Patriarh Teoctist, arhimandriți, stareți de mănăstiri, preoți profesori, preoți de mir, dar și intelectuali, credincioși mireni care l-au cunoscut, l-au admirat, l-au prețuit și au evocat cu multă căldură sufletească imaginea sa, dar și lucrarea sa mai ales în vremuri tulburi”, a spus Preafericirea Sa. Volumul a fost coordonat de pr. Arhim Timotei Aioanei, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan și de pr. Mihai Hau, Consilier Patriarhal.

Îl simțim aproape și prin multele biserici pe care le-a sfințit

În cuvântul său de la finalul slujbei de pomenire, Patriarhul României a elogiat viața și activitatea Patriarhului Teoctist: „Au trecut șapte ani de când părintele nostru Patriarh Teoctist a trecut la Domnul. Timpul a trecut repede și cu toate că a trecut repede l-am simțit mereu aproape. Aproape prin mormântul său care se află aici în această Catedrală Patriarhală și pe care se vede tot timpul o candelă de înviere aprinsă și multe flori care sunt adesea aduse de către credincioșii care l-au iubit, l-au prețuit și l-au simțit ca pe un slujitor rugător și luptător și mult îndurător. Îl simțim aproape în Reședința Patriarhală prin toate înnoirile și adăugirile pe care le-a făcut. Mai ales salonul pe care îl numim salonul Teoctist, dar și alte părți din Reședința Patriarhală pe care a consolidat-o și a extins-o, toate aceste lucrări numindu-le Preafericirea Sa neteziri. Aceste neteziri sunt făcute cu atât de multă gingășie și cu atât de mare respect pentru ce au făcut Patriarhii de mai înainte, încât totul este foarte armonios. (…) Peste tot se vede aceeași delicatețe, gingășie de a nu brusca, de a adăuga în mod organic într-un fel, în mod viu la ceea ce a primit de la înaintași ca moștenire arhitecturală având peste tot un simț al eleganței, al măsurii și al continuității în timp, o înnoire întru continuitate. Îl simțim aproape și prin bisericile sale, ctitorii de suflet, de la Victoria de lângă Botoșani și Mănăstirea Duminica Sfinților Români de la Popești Leordeni. Aceasta a fost zidită cu câțiva ani înainte de trecere la cele veșnice și este o bijuterie, o frumusețe deosebită. Și acolo se vede o îmbinare a stilului românesc cel mai curat pentru că întreaga biserică este dedicată sfinților români. (…) Îl simțim aproape și prin multele biserici pe care le-a sfințit în anii de păstorire la Arad, la Craiova, la Iași și apoi ca Patriarh la București. Îl simțim aproape prin mulțime preoților pe care i-a hirotonit, dar și a ierarhilor noi pe care împreună cu Sfântul Sinod i-a ales spre a înmulți, cum spunea Preafericirea Sa, coroana sau cununa de arhierei a Bisericii Ortodoxe Române. Îl simțim aproape și prin Eparhiile noi pe care le-a creat în țară și străinătate împreună cu Sfântul Sinod. Îl simțim aproape prin mulțimea preoților de caritate din spitale, din unitățile militare și din penitenciare și îl simțim aproape prin mulțimea profesorilor și profesoarelor de religie pentru că, împreună cu Sfântul Sinod, a făcut demersul pentru a reintroduce religia în învățământul de stat așa cum a fost tradiția românească anterioară venirii regimului comunist ateu”.

A fost un om al păcii

Totodată, Preafericirea Sa a evidențiat faptul că a fost un om al echilibrului, un om al păcii care peste tot a răspândit lumină. „A fost un om al consensului, cum frumos spune dl. secretar de stat Victor Opaschi în acest volum, arătând că în toate situațiile dificile, mai ales după schimbările din 1989, a fost un om al echilibrului, al consensului, evita extremele și pozițiile radicale. A fost un om al păcii și în raport cu alte religii pentru că Evanghelia iubirii lui Hristos Cel Milostiv îndeamnă pe fiecare creștin să arate adevărul credinței prin iubirea lucrătoare, credința lucrătoare prin iubire cum ne spune Sf. Apostol Pavel. Deci, peste tot a răspândit lumină, de aceea, în Cuvântul Înainte la acest volum comemorativ am încercat să rezumăm în câteva rânduri chipul spiritual al Patriarhului Teoctist zicând: în toate evocările se vede un chip luminos și un suflet mare, un om răbdător în încercări și iubitor de fapte bune, un om al păcii și al dialogului, un Arhipăstor harnic și un luptător înțelept, un misionar neobosit, un monah iubitor de tradiție, un pasionat al cititului și un talentat orator și scriitor, o mare conștiință națională și eclesială, mai concis: o lumină pentru cler și popor!„, a spus Patriarhul României. „Mulțumim tuturor celor care au contribuit ca acest volum de peste 300 de pagini să apară și să fie distribuit astăzi invitaților. (…) Mulțumim tuturor ierarhilor prezenți, de asemenea mulțumim tuturor celor care au venit de departe, monahi și monahii, persoane cu care vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist a colaborat din eparhia Aradului, din Eparhia Craiovei, din Eparhia Iașilor și de aici din București”, a mai spus Preafericirea Sa. În Catedrala Patriarhală au fost prezenți oficialități care l-au cunoscut pe Patriarhul Teoctist, stareți și starețe din Arhiepiscopiile Bucureștilor, Iașilor, Craiovei și Aradului, eparhii unde a păstorit aproape șase decenii ierarhul Teoctist Arăpașu, membrii Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Consilieri Patriarhali și Eparhiali colaboratori ai Patriarhului Teoctist, membrii ai familiei, preoți și sute de credincioși din București.

Comentarii Facebook


Știri recente