Patriarhul Teoctist pomenit în localitatea natală: A vegheat la unitatea Bisericii în vremuri de criză

Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a oficiat vineri o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Teoctist în Tocileni (jud. Botoşani), localitatea natală a celui a condus Biserica Ortodoxă Română în perioada 1986 – 2007. Parastasul a fost prilejuit de împlinirea a 14 ani de la trecerea sa în veşnicie.

Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a rememorat perioada dificilă prin care Patriarhul Teoctist a trecut în calitate de conducător al Bisericii.

 „Nu i-a fost ușoară crucea de patriarh în vremea comunismului. Nu i-a fost ușoară crucea de patriarh în perioada de după Revoluție, cu schimbări și provocări mari. Dar, acolo unde Dumnezeu pune o cruce grea, pune și inspirație, pune și putere, atunci când cel ce slujește Lui o face cu onestitate și cu dragoste”.

Preasfinţia Sa a explicat că avem datoria să-l omagiem pe Patriarhul Teoctist „pentru că a slujit Biserica Sa și a păstrat-o în unitate, în ciuda vitregiilor acestei lumi”.

„Patriarhul a vegheat la unitatea Bisericii în vremuri de criză, dar mai ales la unitatea neamului și a credinței. Preafericitul Părinte nu a fost doar un om blând, un om care a odihnit pe oameni, ci și un om puternic, un om înțelept, un om care a adunat în inima și în cugetul său înțelepciunea acestui popor”.

Patriarhul Teoctist

S-a născut la data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni, jud. Botoşani, din părinţii Dumitru şi Marghioala Arăpaşu, ca al zecelea din cei unsprezece copii ai acestora.

A urmat şcoala primară din satul natal. A intrat de tânăr ca frate, la Schitul Sihăstria Voronei din județul Botoşani, aparţinând de Mănăstirea Vorona, aflată în apropierea ţinuturilor natale, în anul 1928.

A urmat vreme de un an cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, pe care le-a continuat apoi la Mănăstirea Cernica. A fost tuns în monahism la 6 august 1935 la Mănăstirea Bistriţa din județul Neamţ, primind numele de Teoctist.

Ca patriarh, PF Teoctist a obţinut importante recunoaşteri din partea majorităţii Bisericilor ortodoxe locale, a promovat învăţământul religios după 1989, înfiinţând noi seminarii teologice, școli de pregătire a asistenţilor sociali, de restauratori de monumente istorice şi a organizat obţinerea de burse în străinătate.

Totodată, a întreprins demersurile pentru canonizarea unor sfinţi români, a reformat şi a promovat activitatea editorială bisericească și a reorganizat Biserica Ortodoxă Română de peste hotare.

Patriarhul Teoctist Arăpașu a trecut la cele veșnice luni, 30 iulie 2007.

Sursa foto: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 20 – 26 mai 2024

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți cu mare evlavie în lumea ortodoxă, fiind considerați ocrotitorii creștinilor și ai Bisericii. Cu această ocazie, multe biserici din întreaga lume și-au sărbătorit hramul, una dintre ele fiind…