Patriarhul României: Opera filantropică a Bisericii se naşte din Evanghelie şi se susţine prin Liturghie, cele două nu trebuie despărţite

„Opera de caritate sau filantropică a Bisericii se naşte din Evanghelie şi se susţine prin Liturghie, întrucât cele două nu trebuie despărţite”, a afirmat duminică Patriarhul României.

De-a lungul veacurilor, Biserica s-a inspirat din Pilda samarineanului milostiv, citită în Duminica a 25-a după Rusalii, „şi a construit case pentru bolnavi sau unităţi medicale până la farmacii şi spitale moderne. Biserica a numit chiar unele spitale Bunul Samarinean”.

„A dezvoltat aşezăminte caritabile pentru bătrâni, orfani, călători, cantine pentru săraci și multe alte forme de asistenţă socială, adică de filantropie creștină”, a explicat Părintele Patriarh în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

Sfântul Ioan Gură de Aur

Patriarhul Daniel a precizat că „cel care a susţinut cel mai mult legătura dintre viaţa liturgică şi lucrarea filantropică a Bisericii a fost Sfântul Ioan Gură de Aur”, cinstit de Biserică în 13 noiembrie.

„În privinţa aceasta, Sfântul Ioan Gură de Aur se aseamănă cu Sfântul Vasile cel Mare care a creat instituţii de binefacere, dar şi Sfântul Ioan Gură de Aur a organizat un spital şi case pentru săraci, cantine pentru cei flămânzi”.

Sfântul Ioan Gură de Aur „vorbește despre taina lui Hristos, prezent în Sfânta Euharistie, în potirul de pe masa Sfântului Altar, dar şi despre taina lui Hristos aflat în fratele nostru bolnav, sărac sau suferind”.

„El aduce aminte de Evanghelia Judecății de Apoi, când Hristos îi va judeca pe oameni după ultimul criteriu şi cel mai important: cât bine a făcut fiecare în viață semenilor aflați în dificultate”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul Daniel la Paraclisul „Sf. Gheorghe” din Reședința Patriarhală, 13 nov. 2022. Foto credit: Ziarul Lumina

”Bunul samarinean, un tablou duhovnicesc al lucrării lui Hristos

Referitor la Evanghelia Duminicii a 25-a după Rusalii, Preafericirea Sa a afirmat că esenţa acesteia este următoarea: „Samarineanul milostiv este chipul iubirii lui Hristos în oameni”.

Potrivit Părintelui Patriarh Daniel, această Evanghelie a fost rânduită de Biserică pentru a fi citită în duminica premergătoare începerii Postului Naşterii Domnului „pentru a ne arăta că alături de rugăciune şi post este nevoie şi de milostenie pentru a înţelege iubirea milostivă şi smerită a lui Hristos, Mântuitorul lumii”.

Patriarhul a explicat că omul care a coborât de la Ierusalim spre Ierihon, căzând între tâlharii care l-au jefuit, bătut şi l-au lăsat aproape mort, „reprezintă umanitatea decăzută care, din cauza păcatului neascultării protopărinților Adam şi Eva, a primit o mulțime de răni în suflet și în trup din partea vrăjmașilor demoni”.

„Drumul acesta de coborâre de la Ierusalim la Ierihon înseamnă degradarea umanității prin înstrăinarea de Dumnezeu și prin faptul că plata sau consecinţa păcatului este moartea”.

„Pentru umanitatea întreagă a venit Hristos în lume ca să o ridice din starea de cădere, să o vindece prin Sfintele Taine ale Bisericii și să o mântuiască, anume, să o conducă la înviere și viață veșnică”.

„De aceea, bunul samarinean este o prefigurare, un tablou duhovnicesc al lucrării lui Hristos pentru mântuirea neamului omenesc”, a menţionat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Trei învăţături principale

Patriarhul Daniel a enunţat, pe scurt, principalele trei învăţături din Evanghelia Duminicii a 25-a după Rusalii.

  • „Pilda samarineanului milostiv este o tâlcuire a tainei mântuirii lumii în Iisus Hristos, pentru că El este simbolizat prin samarineanul milostiv, dar pilda este și o lumină pentru lucrarea filantropică a Bisericii și a fiecărui creștin în parte;
  • „Vindecarea rănilor celui căzut între tâlhari simbolizează vindecarea de rănile păcatelor prin Botez și prin împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos”;
  • „Casa de oaspeți despre care vorbește Evanghelia de astăzi este casa în care se vindecă cei răniți de multe păcate și patimi, şi anume, Biserica”.

„Evanghelia aceasta are înţelesuri multiple şi, ca atare, ea ne îndeamnă să fim ca şi Samarineanul milostiv, adică să fim oameni gata de a ajuta pe semenii noştri care se află în nevoi”, a subliniat Patriarhul României.

„Să ne rugăm Sfântului Ioan Gură de Aur şi tuturor sfinţilor să ne ajute să împlinim cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos adresate învăţătorului de lege din Evanghelia de astăzi şi anume, îndemnul la milostenie: Mergi şi fă şi tu asemenea!”, a afirmat, în încheiere, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica 

Comentarii Facebook


Știri recente