Patriarhul României: Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare foarte populară. Aduce bucuria Paștilor și celor care suferă

În predica rostită vineri, Patriarhul României a subliniat că de la Înviere până la Înălțare toate zilele sunt închinate cinstirii Mântuitorului Iisus Hristos cel înviat din morți iar în Vinerea Luminată și în toate duminicile perioadei este preamărită puterea Sa vindecătoare.

„Biserica a dorit să arate astfel că prin Hristos cel înviat din morți se vindecă boli trupești și patimi sufletești”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel de Izvorul Tămăduirii, la Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale.

Preafericirea Sa a evocat apoi evenimentul care a stat la baza sărbătorii din Vinerea Luminată: descoperirea, prin Maica Domnului, a unui izvor cu apă vindecătoare în apropiere de Constantinopol.

Deasupra acelui izvor, împăratul Leon cel Mare a zidit o biserică în cinstea Maicii Domnului. Aceasta a devenit „loc de binecuvântare și vindecare din izvorul care se afla sub ea pentru o mulțime de bolnavi de toate categoriile sociale”.

„Este foarte important să reținem că acest izvor dătător de viață are o binecuvântare deosebită a Mântuitorului Iisus Hristos pentru rugăciunile Maicii Sale”, a spus Părintele Patriarh.

Patriarhul Daniel a subliniat că Iisus Hristos dăruiește puterea Sa vindecătoare, iertătoare, sfințitoare și mântuitoare Maicii Domnului și sfinților, prin care se fac adesea minuni.

„Hristos cel răstignit și înviat este dătător de sănătate și de mântuire, de vindecare și de sfințire a vieții. El nu este indiferent, ci sensibil și cunoaște suferința fiecărui om. De aceea, sărbătoarea aceasta este foarte populară”.

Părintele Patriarh a vorbit apoi despre tradiția sfințirii apei în această zi. Preafericirea Sa a menționat obiceiul ca la unele biserici care au câte un izvor în apropiere să se oficieze slujba aghesmei mici în apropierea izvorului respectiv.

„Această sărbătoare numită în românește «Izvorul Tămăduirii» iar în limba greacă «Izvorul Dătător sau Purtător de viață» este o sărbătoare în care bucuria Sfintelor Paști se dăruiește și celor care suferă dar prin rugăciune către Mântuitorul și către Maica Domnului suferința se alină și simt mai intens bucuria Sintelor Paști”.

„Desigur, noi ne rugăm lui Dumnezeu să vindece bolile trupești și sufletești”, a spus Patriarhul Daniel. „Dar dacă nu se vindecă imediat bolile trupești, totuși, trebuie să avem nădejdea că se vindecă bolile sufletești, și anume, diminuăm patimi ca: invidia, lăcomia, vorbirea de rău a semenilor și astfel devenim mai sănătoși la suflet”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că „apa sfințită care se dăruiește credincioșilor în această zi este dătătoare de sănătate, vindecătoare de boli sufletești și trupești dacă este însoțită de rugăciuni către Mântuitorul, către Maica Domnului și către toți sfinții”.

„Ea nu are un efect magic, automat, ci ea arată puterea vindecătoare dacă este însoțită de credință puternică și de rugăciuni stăruitoare”.

PF Daniel în Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale, 21.04.2023. Foto credit: Ziarul Lumina.

„Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos și Maicii Domnului, care sunt în mod deosebit prăznuiți la această sărbătoare, să le dăruiască tuturor celor bolnavi și suferinzi alinare, ajutor, vindecare, ca să simtă în sufletul și-n trupul lor bucuria Învierii lui Hristos”, a spus la final Patriarhul României.

Foto: Arhivă  / ©Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente