Patriarhul României a sfințit un centru pentru copii

De sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, ieri, 2 octombrie 2013, Biserica „Sfântul Ioan Rusul” din cartierul bucureștean Brâncuși și-a prăznuit al doilea hram. Cu acest prilej, Patriarhul României a ținut aici un cuvânt de învățătură și a sfințit Centrul de zi pentru copii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, aflat în apropierea bisericii. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un numeros sobor de preoți și diaconi în demisolul bisericii, întrucât lăcașul de cult se află în construcție, informează Ziarul Lumina.

Această parohie a fost înființată la 25 ianuarie 2008 și, în parteneriat cu Primăria Sectorului 6, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, s-a ridicat aici un centru de zi pentru 50 de copii cu vârste între 3 și 7 ani. Așezământul a fost sfințit ieri de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Am sfințit acest centru de zi pentru copii care se află în parohia cu hramurile «Sfântul Ioan Rusul» și «Acoperământul Maicii Domnului» din cartierul ANL Brâncuși și mulțumim lui Dumnezeu pentru ajutorul dat. De asemenea, mulțumim tuturor celor prin care harul lui Dumnezeu a lucrat: părintelui paroh, preotului cosluijtor, credincioșilor, dar în mod deosebit autorităților de la Sectorul 6 care au ajutat la lucrările acestui centru de zi pentru copii, și dorim ca semn de prețuire și binecuvântare, fiindcă el poartă hramul «Sfinții Împărați Constantin și Elena», să vă oferim o icoană cu binecuvântare și cu doriri de ajutor de la Dumnezeu”, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit cărți liturgice și duhovnicești parohiei, diplome și distincții părintelui paroh Costel Burlacu, pr. coslujitor Costin Dinu, precum și persoanelor care au contribuit la lucrările ce s-au efectuat la biserică și la centrul pentru copii. Totodată, în semn de recunoștință, preoții slujitori au dăruit Preafericirii Sale o icoană reprezentându-l pe Sfântul Ioan Rusul și un coș cu flori.

„O sărbătoare a vederii tainei Bisericii în rugăciune”

În cuvântul de învățătură pe care l-a ținut la sfârșitul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a arătat că acoperământul minunat și strălucitor al Maicii Domnului pe care l-au văzut egumenul Andrei și ucenicul Epifanie în Biserica Vlaherne (Constantinopol) reprezintă nu un acoperământ de pânză, ci „un acoperământ al luminii harului lui Dumnezeu care se revarsă în Biserică prin ea, ca urmare a faptului că ea se roagă cu multă dragoste milostivă pentru cei care cheamă pe Hristos în ajutor și-L slăvesc pe Dumnezeu”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că sărbătoarea aceasta ne arată taina Bisericii, fiindcă atunci când omul se roagă, împreună cu el se roagă înaintea Preasfintei Treimi Maica Domnului, sfinții și îngerii.

„Această sărbătoare este o sărbătoare a vederii tainei Bisericii în rugăciune. Maica Domnului Oranta sau Rugătoarea reprezintă Biserica în stare de rugăciune și, prin rugăciunile către Fiul ei, ea primește harul care ocrotește lumea, încât se spune că atât de mare era strălucirea acoperământului ei sau atât de mare este strălucirea, încât abia o priveau cei doi Părinți. Această sărbătoare a Maicii Domnului s-a răspândit în multe părți ale lumii ortodoxe, dar mai ales la noi în ultimii 20 de ani, întrucât multe biserici noi, chiar catedrale au acest hram, pentru că lumea simte nevoia ajutorului Maicii Domnului. Într-o vreme de însingurare, de individualism, de multă răceală în credință, ca urmare a fenomenului secularizării, care înseamnă înstrăinarea omului de Dumnezeu, de semeni și de el însuși, este mare nevoie de comuniune, de iubire milostivă, smerită și dezinteresată. Or, izvorul acestei iubiri milostive de mamă se află în Maica Domnului, care primește harul de la Hristos, de la Preasfânta Treime și-l revarsă peste Biserica lui Hristos”, a mai arătat Întâistătătorul Bisericii noastre.

Împreună cu sărbătorirea Acoperământului Maicii Domnului au fost cinstiți ieri și doi cuvioși din zona Neamțului: Sfântul Cuvios Iosif de la Bisericani, trăitor în secolul al XV-lea, și Sfântul Cuvios Chiriac de la Bisericani, trăitor în secolul al XVII-lea. În acest context, Preafericirea Sa a evidențiat legătura dintre acești sfinți nemțeni și Părinții de la Mănăstirea Vlaherne din Constantinopol, cărora datorită privegherii și rugăciunii neîncetate li s-a arătat Maica Domnului. Deși la Bisericani, în timpul regimului comunist, stejarul secular în care s-a arătat Maica Domnului sfinților nemțeni a fost tăiat, din rânduiala Domnului, pe locul acelui stejar secular a fost ridicată o biserică de zid cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”.

Comentarii Facebook


Știri recente