Patriarhul României a resfințit biserica Parohiei Sfânta Treime – Ghencea

Peste 2000 de bucureșteni au participat astăzi, 24 iunie 2013, la slujba de resfințire a bisericii parohiei Sfânta Treime – Ghencea din Capitală. Slujba a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Alături de Părintele Patriarh s-a aflat Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Amplul proces de renovare, restaurare și înnoire a bisericii realizat de părintele paroh Ion Grădincea împreună cu ceilalți coslujitori, sprijiniți de credincioși și de autoritățile locale, a fost pecetluit prin slujba de târnosire. În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei de sfințire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat prefigurările Preasfintei Treimi în Vechiul și Noul Testament, precum și legătura tuturor creștinilor cu Sfânta Treime, legătură care începe odată cu Botezul creștin. „Sfânta Treime se arată la Botezul Mântuitorului, de aceea El spune Ucenicilor înainte de Înălțarea Sa la cer: «Mergând învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă». Și la Botezul fiecăruia dintre noi este prezentă Sfânta Treime și noi suntem botezați în iubirea Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh. Prin botez începem viața ca legătură cu Preasfânta Treime și ca un fel de creștere spirituală continuă prin darurile Duhului Sfânt.”

În continuare, Preafericirea Sa a arătat importanța deosebită pe care sărbătoarea Sfintei Treimi o are în cultul ortodox, precum și valoarea cultică și culturală pe care o au bisericile, informează „Ziarul Lumina”.

„Aceste biserici sunt un patrimoniu de artă, un patrimoniu cultural, de aceea înfrumusețarea bisericilor, precum și construirea de biserici noi reprezintă nu numai o lucrare de cult, ci și una de cultură. Biserica este plină de Sfânta Treime. Biserica Ortodoxă este Biserica Preasfintei Treimi. Toate slujbele noastre sunt ritmate de aceste formule: «Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!». Dacă lăudăm pe Dumnezeu Tatăl, pe Dumnezeu Fiul și pe Dumnezeu Duhul Sfânt în viața aceasta, înseamnă că noi suntem prietenii Preasfintei Treimi și trebuie să trăim și acum și pururi și în vecii vecilor, pentru a arăta iubirea noastră către Sfânta Treime ca răspuns la iubirea Preasfintei Treimi către noi. La sfârșitul Liturghiei ortodoxe se spune «Am văzut lumina cea adevărată, am primit Duhul cel ceresc, am aflat credința cea adevărată, nedespărțitei Sfintei Treimi să ne închinăm, că Aceasta ne-a mântuit pe noi». Atunci când ne facem semnul Sfintei Cruci, deși numai Unul din Treime, Mântuitorul Iisus Hristos făcut Om S-a răstignit, noi spunem «În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh». Prin Cruce, prin iubirea jertfelnică a lui Hristos, s-a descoperit iubirea milostivă a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, deoarece Persoanele Sfintei Treimi sunt nedespărțite și conlucrează. Noi suntem iubiți de Sfânta Treime și mulțumim Preasfintei Treimi în fiecare clipă și în fiecare zi a vieții noastre. De aceea se cuvine să rostim cea mai scurtă rugăciune adresată Sfintei Treimi, a Cuviosului Ioanichie cel Mare: «Nădejdea mea este Tatăl, Scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt, Treime Sfântă slavă ție»”, a spus Patriarhul României. La finalul slujbei, Preafericirea Sa l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe pr. paroh Ion Grădincea și a acordat Diploma omagială „Sfinții Împărați Constantin și Elena” părinților slujitori de la Parohia „Sfânta Treime” – Ghencea.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, și pe primarul sectorului 5 al Capitalei, Daniel Marian Vanghelie, prezenți la momentul de bucurie și rugăciune, pentru ajutorul acordat bisericii și le-a oferit acestora câte o icoană cu Sfânta Treime.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a acordat Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României” membrilor Comitetului parohial pentru implicarea în toate activitățile administrative și misionare ale parohiei.

Sfințirea bisericii de astăzi, reprezintă o încununare a lucrărilor realizate precum și un moment de recunoștință, după cum a declarat pentru Radio TRINITAS Părintele paroh Ion Grădincea.

Comentarii Facebook


Știri recente