Patriarhul Pavle a fost comemorat la un deceniu de la moarte

Patriarhul Pavle al Serbiei a fost comemorat săptămâna trecută la împlinirea a zece ani de la trecerea sa în veşnicie.

Vrednicul patriarh a murit în data de 15 noiembrie 2009 şi a fost înhumat la Mănăstirea Rakovica din Belgrad.

Pomenirea de 10 ani a avut loc la aşezământul monahal unde se află osemintele sale. Sfânta Liturghie şi slujba de pomenire au fost oficiate de Preasfinţitul Părinte Ştefan de Remesiana, informează Orthochristian.

Patriarhul Pavle

Patriarhul Pavle a fost foarte iubit de poporul sârb pentru smerenia şi modestia sa. Într-un interviu acordat în anul 1997, Patriarhul Pavle spunea despre semerenie că este „temelia virtuţilor”.

Omul mândru nu este în stare să facă bine nimănui. El socoteşte că Dumnezeu îi este dator lui şi nu invers.

A dus o viaţă simplă şi a interacţionat mult cu oamenii de rând, fapt pentru care era întâlnit adeseori în oraş circulând cu mijloacele de transport în comun. Foto credit: Pravmir.com

La înmormântarea sa au participat peste şase sute de mii de oameni. Slujba a fost prezidată de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Imagini de la înmormântarea Patriarhului Pavle. Foto credit: BBC

Sicriul cu trupul patriarhului a fost purtat în procesiune pe străzile capitalei până la Catedrala Sfântul Sava, fiind înhumat la Mănăstirea Rakovica.

În amintirea Patriarhului Pavle, anul trecut a fost inaugurat o statuie dedicată acestuia în parcul Tasmajdan din Belgrad.

Nikola Selakovic, secretarul general al cabinetului Preşedintelui Serbiei, Goran Vesić viceprimarul Belgradului, şi arhitectul Milutin Folic au fost cei care au dezvelit monumentul care îl reprezintă pe Patriarhul Pavle.

Monumentul a fost realizat de scluptorul Zoran Maleš.

Foto credit: Orthochristian

Comentarii Facebook


Știri recente