Patriarhul Moscovei şi-a serbat ziua onomastică (video)

Cu prilejul prăznuirii Sfinţilor Metodie şi Chiril, luminătorii slavilor, marţi, 24 mai 2016 (calendar iulian), Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, anunţă Biroul de Presă al Patriarhiei Moscovei. Ziua de pomenire a Sfinţilor Metodie şi Chiril este sărbătorită, în ţările de limbă slavă, şi ca Zi a Educaţiei şi Culturii.

Împreună cu Preafericirea Sa, au coliturghisit mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse, dintre care menţionăm:

  • Mitropolitul Onufrie al Kievului şi al întregii Ucraine;
  • Mitropolitul Iuvenalie de Krutiţk şi Kolomensk;
  • Mitropolitul Varsanufie de Sankt-Petersburg şi Ladoga;
  • Mitropolitul Pavel de Minsk şi Zaslavl;
  • Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, preşedintele Departamentului de Relaţii Bisericeşti Externe al Patriarhiei Moscovei.

Din partea Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, la eveniment a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Nicholas, Mitropolit de Detroit.

La Sfânta Liturghie au luat parte şi reprezentanţi ai altor Biserici Ortodoxe locale pe lângă Patriarhia Moscovei:

  • Mitropolitul Atanasie de Cirene (Patriarhia Alexandriei);
  • Ştefan Dispiraksis (Patriarhia Ierusalimului);
  • Teoctist Dimitrov (Patriarhia Bulgară);
  • Serafim Shemyatovsky (Biserica Ortodoxă din Ţinuturile Cehe şi Slovacia).

La final, Preafericitul Părinte Onufrie, Mitropolitul Kievului, a citit mesajul de felicitare din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse adresat Patriarhului Kiril, cu prilejul zilei sale onomastice. Prolifica activitate a Patriarhului Kiril a fost apreciată ca o continuare vrednică a lucrărilor Sfântului său ocrotitor şi un exemplu bun pentru toţi.

Preafericitul Părinte Kiril a mulţumit Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse pentru felicitările adresate.

În cuvântul său, Patriarhul Moscovei a făcut referire la pasajul din Faptele Apostolilor (10, 21-33), citit în timpul Sfintei Liturghii, în care se relatează întâlnirea dintre Sfântul Apostol Petru şi Corneliu Sutaşul, care provenea dintre neamuri (păgâni). Patriarhul Kiril a subliniat cuvintele Apostolului Petru: „Mie Dumnezeu mi-a arătat să nu numesc pe niciun om spurcat sau necurat(Fapte 10, 28).

Sfinţii Chiril şi Metodie, a spus Patriarhul Moscovei, au făcut ceea ce a făcut şi Petru:

Ei merg la păgâni, la cei spurcaţi şi necuraţi, şi nu se duc doar cu o predică, ci le aduc Cuvântul lui Dumnezeu în limba lor maternă. Aceasta a fost o întorsătură de mare importanţă în viaţa Bisericii. S-a deschis o dimensiune misionară nouă, s-au deschis noi orizonturi.

De asemenea, Preafericirea Sa a subliniat importanţa dialogului în misiunea Bisericii:

Cu adevărat, în orice epocă, există o neînţelegere în Biserică cu cine se poate comunica şi cu cine nu. Iată că şi în vremurile noastre unii au părerea că în niciun caz nu trebuie discutat cu reprezentanţi ai altor confesiuni creştine sau ai altor credinţe. Aşa cum a fost în timpul Sfântului Apostol Petru, tot aşa şi astăzi zic unii: „Nu trebuie să discutăm cu nimeni, decât cu cei credincioşi!”.

Însă aşa cum Sfinţii Chiril şi Metodie, cei întocmai cu Apostolii, au mers la cazarii cei necredincioşi, la slavii păgâni – pe care vechii bizantini îi numeau ruşi – care trăiau în sudul Rusiei şi Ucrainei de astăzi, strămoşii noştri îndepărtaţi, aşa cum au mers ei atunci în Moravia şi în alte regiuni slave şi s-au întâlnit cu necredincioşi, cu păgâni, şi le-au propovăduit cuvântul lui Dumnezeu în limba lor maternă, tot astfel şi întreaga Biserică a lui Hristos este chemată să meargă pe calea Apostolilor, comunicând cu toţi cei care sunt dornici să ne asculte şi să aducem înaintea tuturor celor pe care îi întâlnim, acea mărturie, pe care noi suntem chemaţi să o oferim altora, repetând nevoinţa Apostolilor, nevoinţa Sfinţilor Chiril şi Metodie cei întocmai cu Apostolii.

Comentarii Facebook


Știri recente