Patriarhul Moscovei s-a întâlnit cu Arhiepiscopul de Cantebury | Situaţia creştinilor din Orientul Mijlociu a fost una dintre tematicile discuţiilor

Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, a primit miercuri vizita Arhiepiscopului de Canterbury, Justin Welby. Întrunirea celor doi a avut loc la Reşedinţa Patriarhală din Moscova, informează serviciul de presă al Patriarhiei Ruse.

Alături de Patriarhul Moscovei au participat la întâlnire:

  • Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ilarion de Volokolamsk, Coordonatorul Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei (DECR),
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Elisei de Suroj;
  • Arhimandritul Filaret Bulekov, vicepreședintele DECR,
  • Ştefan Igumnov, secretarul DECR pe probleme interreligioase.

Din delegaţia Primatului Bisericii Anglicane au făcut parte:

  • Episcopul Jonathan Goodall de Ebbsfleet;
  • Episcopul Robert Innes de Gibraltar,
  • William Adam, Consilier relaţii ecumenice al Arhiepiscopului de Cantebury,
  • Malcolm Rogers, parohul comunităţii St. Andrei din Moscova,
  • Canon David Porter.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a făcut referire la întrevederea de anul trecut cu primatul Bisericii Anglicane, desfăşurată în Londra, şi a evidenţiat relaţiile bune dintre Biserica Anglicană şi Biserica Rusiei.

În acest sens, el a subliniat rolul important al Comitetului de Coordonare pentru cooperare între cele două Biserici, în virtutea căruia au fost organizate mai multe evenimente care au avut ca temă viitorul creştinismului în Europa.

Consider că astfel de evenimente sunt foarte folositoare, mai ales în timpurile noastre tulburi, a subliniat Patriarhul Kirill.

Educaţia este unul dintre domeniile în care cooperarea este roditoare.

„Unii dintre studenţii noştri îşi continuă educaţia în UK, iar în Rusia organizăm Institutul de vară pentru cei din Administraţia Bisericii Anglicane. Acest proiect oferă posibilitatea clericilor din Biserica Angliei să ia contact cu viaţa Bisericii Ortodoxe Ruse, cu spiritualitatea şi activităţile noastre sociale”, a afirmat Patriarhul Rusiei.

În continuarea discuţiilor, Preafericirea Sa a abordat subiectul crizei din societatea contemporană care a atins un nivel global. Printre problemele menţionate de Patriarhul Kirill se numără: dificultăţile economice, înmulţirea războaielor la nivel global, problemele de mediu, inegalitatea socială.

În timp ce diferiţi politicieni, economişti sau specialişti în cultură încearcă să ofere un răspuns la această criză, Patriarhul a făcut trimitere la răspunsul comun pe care ar trebui să îl ofere creştinii: „tot răul din viaţa umană izvorăşte din păcatul omenesc”.

Patriarhul Moscovei a reamintit că poporul rus a trăit sentimente similare în timpul regimului comunist, astfel că poate înţelege cum „ateizarea societăţii afectează în mod negativ viaţa oamenilor”. Apoi, Preafericirea Sa a semnalat faptul că mai ales în Occident „are loc alungarea lui Dumnezeu din viaţa oamenilor şi ignorarea legii divine morale”.

Exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu situaţia creştinilor in Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Preafericirea Sa a semnalat că Biserica Rusiei a fost una dintre primele Biserici care au tras un semnal de alarmă în legătură cu oprimarea creştinilor din această zonă.

Arhiepiscopul de Cantebury a afirmat că este o „mare onoare şi bucurie să se afle în Rusia” şi a mulţumit Patriarhului pentru primirea călduroasă.

Justin Welby a întărit opinia Primatului Bisericii Rusiei potrivit căreia „hegemonia ateismului şi secularismului îngrădeşte exprimarea liberă a religiei, îndeosebi a creştinismului”.

Conducătorul Bisericii Anglicane a semnalat prezenţa extremismului şi a terorismul în Orientul Mijlociu şi alte părţi ale lumii. A vorbit despre situaţia creştinilor din această zonă şi a subliniat problema refugiaţilor, ajunşi la 65 milioane de oameni în întreaga lume.

În urma întâlnirii, Arhiepiscopul de Cantebury şi Patriarhul Rusiei au semnat o declaraţie comună în vederea sprijinirii creştinilor din Orientul Mijlociu.

Vizita Arhiepiscopului de Cantebury s-a desfăşurat între 20-22 noiembrie. El a vizitat biserica anglicană Sfântul Andrei din Moscova care datează din secolul al 19-lea şi s-a întâlnit cu diferite oficialităţi din Rusia.

Foto credit: Patriarchia.ru

Comentarii Facebook


Știri recente