Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat duminică Vecernia de Paști, cunoscută și sub numele de a doua Înviere, la Catedrala Patriarhală din Capitală.
Pe baza textului biblic (Ioan 20:19-25), citit la această slujbă în mai multe limbi, Patriarhul a evidențiat că ucenicii s-au bucurat când L-au văzut pe Domnul, pe cel Înviat.
„De aceea, și noi, în biserică în fiecare duminică atunci când venim să sărutăm icoana Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, ne bucurăm când ne întâlnim cu Hristos cel Înviat. Această bucurie a fost completată prin faptul că Iisus le-a mai spus o dată ucenicilor Săi: Pace vouă!”.
Citirea în mai multe limbi
Patriarhul a vorbit și despre tradiția citirea acestei evanghelii în mai multe limbi.
„Ne arată că Evanghelia lui Hristos, vestea cea bună a Învierii Sale, privește pe toate popoarele”.
„Nu se adesează doar poporului ales evreu, ci tuturor popoarelor din lume, deoarece Dumnezeu dorește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină (I Timotei 2:4)”.
Puterea iertării păcatelor
Referitor la cuvintele Mântuitorului Luaţi Duh Sfânt (Ioan 20:22), Sfinții Părinți spun că prin această suflare asupra ucenicilor, le-a dat puterea de a ierta păcatele, dar nu și puterea de a face minuni. Aceasta le-o va da la Rusalii, a precizat Patriarhul României.
„Este o dăruire dumnezeiască, fiindcă numai Dumnezeu iartă păcatele, dar iată că Hristos cel Înviat din morți dăruiește această putere dumnezeiască și ucenicilor Săi, pentru că numai prin iertarea păcatelor de către Dumnezeu omul se poate împăca cu Dumnezeu”, a mai spus el.
”Pace vouă!
De asemenea, „Când a zis Pace vouă”, a continuat Părintele Patriarh, Mântuitorul Iisus Hristos le-a dăruit ucenicilor pacea Sa, nu pacea lumii, ci pacea Sa sfântă, dumnezeiască. „Dar în același timp i-a făcut pe ei purtători ai harului iertării prin care se împacă omul păcătos cu Dumnezeu cel sfânt prin iertarea păcatelor”.
„Așadar, această putere este puterea dumnezeiască a iertării păcatelor pe care o primesc episcopii și preoții prin hirotonie atunci când Duhul Sfânt este chemat asupra lor și îi sfințește, îi pregătește pentru a fi slujitori ai Evangheliei iubirii milostive a lui Hristos”.
Alături de Patriarhul Daniel, au slujit Episcopii vicari patriarhali PS Varlaam Ploieșteanul și PS Ieronim Sinaitul, precum și Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, PS Timotei Prahoveanul.
Foto credit: Ziarul Lumina / Mircea Popa
Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.