Patriarhul la întâlnirea cu Forumul Românilor de Pretutindeni: Preocupare constantă pentru românii din afara graniţelor

Patriarhul Daniel s-a întâlnit sâmbătă cu participanții la Forumul Românilor de Pretutindeni (FRP) format din peste 100 de persoane din diaspora și comunitățile istorice românești.

Patriarhul României a subliniat preocuparea constantă a Bisericii pentru românii din afara granițelor.

Preafericirea Sa a amintit că Patriarhia Română „a promovat şi va continua să promoveze acele activităţi care contribuie la afirmarea identității culturale şi spirituale, precum şi a dreptului la educaţie, în limba română, a românilor din afara graniţelor României”.

În acest context, Părintele Patriarh a evidențiat activitatea eparhiilor și parohiilor din străinătate care pun accent „atât pe educaţia religioasă a tinerilor în contextul comunităţilor din care aceştia provin, precum şi pe găsirea unor soluţii adecvate, în vederea îmbunătăţirii mijloacelor de informare şi de formare a tinerilor pentru o educaţie integrativă”.

„Prin această preocupare constantă a Bisericii Ortodoxe Române pentru păstrarea identităţii  spirituale de limbă şi neam, se păstrează şi se cultivă în sufletul tinerei generaţii comuniunea cu România şi cu poporul român, completând în mod benefic eforturile autorităţilor Statului Român făcute prin politici sociale şi economice, în direcţia revenirii multor români din străinătate, indiferent de vârstă, în România”.

Vezi mesajul integral transmis de Patriarh la întâlnirea cu Forumul Românilor de Pretutindeni.

La finalul vizitei, participanții la FRP au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cărți și CD-uri despre Palatul Patriarhiei și despre Catedrala Mântuirii Neamului.

Forumul Românilor de Pretutindeni

Cele peste 100 de persoane care au vizitat sâmbătă Palatul Patriarhiei sunt reprezentanți ai mediului asociativ românesc din străinătate și profesioniști români din diverse domenii. Ei au participat începând de miercuri la Forumul Românilor de Pretutindeni organizat la București de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP).

Participanții la FRP au venit din: Ucraina, Republica Moldova, Albania, Cipru, Grecia, Spania, SUA, Marea Britanie, Franța, Danemarca, Islanda, Rusia, Israel, Portugalia, Belgia, Liban, Olanda, Germania, Irlanda, Suedia, Austria, Gabon, Australia, Turcia, Suedia, Malaysia, Canada.

Forumul a inclus sesiuni de lucru, ateliere și dezbateri pe teme precum: educația în limba română, investiții și oportunități de revenire în România, votul în străinătate, oportunitățile de finanțare oferite de MRP, drepturile și libertățile românilor din afara granițelor, sprijinirea promovării imaginii României, a limbii, culturii și civilizației române în afara țării de către reprezentanții comunităților de români din străinătate.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Comentarii Facebook


Știri recente