Binecuvântare pentru românii din afara graniţelor României

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat participanţilor la Forumul Românilor de Pretutindeni, cu prilejul vizitei la Palatul Patriarhiei, 7 septembrie 2019:


Binecuvântare pentru românii din afara graniţelor României

Dragi participanţi,

Cu multă bucurie, ne adresăm dumneavoastră, participanţilor la Forumul Românilor de Pretutindeni, cu prilejul vizitei la Patriarhia Română, la încheierea acestei reuniuni a reprezentanţilor mediului asociativ românesc şi ai mass-media de limbă română din afara graniţelor României, la invitaţia Guvernului României, prin Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Obiectivul acestui Forum, după cum s-a putut observa în aceste zile, îl reprezintă crearea unei platforme de dezbateri pentru identificarea unor soluţii practice în vederea extinderii sprijinului acordat iniţiativelor în domeniul cultural, educaţional, anteprenorial şi mass-media, dezvoltate de asociaţiile româneşti din comunităţile istorice şi din diaspora.

În acest sens, dorim să vă informăm că Patriarhia Română a promovat şi va continua să promoveze acele activităţi care contribuie la afirmarea identității culturale şi spirituale, precum şi a dreptului la educaţie, în limba română, a românilor din afara graniţelor României. Astfel, Biserica Ortodoxă Română, prin eparhiile şi parohiile sale din străinătate, pune un accent deosebit atât pe educaţia religioasă a tinerilor în contextul comunităţilor din care aceştia provin, precum şi pe găsirea unor soluţii adecvate, în vederea îmbunătăţirii mijloacelor de informare şi de formare a tinerilor pentru o educaţie integrativă.

Ca urmare, Biserica Ortodoxă Română dezvoltă proiecte şi programe, pentru formarea duhovnicească a tinerei generaţii, inclusiv pentru tinerii din afara graniţelor României, prin valorificarea cooperării practice dintre Familie, Biserică şi Şcoală, în vederea educaţiei religioase a acestora. Astfel, putem exemplifica, între activităţile specifice din cadrul parohiilor şi comunităţilor româneşti, activitățile din cadrul şcolilor duminicale şi al taberelor pentru copii şi tineri, mai ales, în contextul secularizării actuale, când valorile tradiţionale sunt depreciate, iar educaţia este supusă unor schimbări de paradigmă.

Prin această preocupare constantă a Bisericii Ortodoxe Române pentru păstrarea identităţii  spirituale de limbă şi neam, se păstrează şi se cultivă în sufletul tinerei generaţii comuniunea cu România şi cu poporul român, completând în mod benefic eforturile autorităţilor Statului Român făcute prin politici sociale şi economice, în direcţia revenirii multor români din străinătate, indiferent de vârstă, în România.

Cu prilejul întrunirii reprezentanţilor românilor din afara graniţelor României și din diaspora română, îi felicităm pe toţi organizatorii acestui eveniment deosebit de important pentru viaţa comunităţilor româneşti şi pe toţi participanţii, exprimându-ne speranţa că lucrarea lor va contribui la păstrarea şi cultivarea credinţei creştine ortodoxe şi a valorilor spirituale, culturale şi identitare româneşti.

De asemenea, ne rugăm Milostivului Dumnezeu să dăruiască tuturor românilor aflaţi printre străini sănătate şi bucurie, fericire şi mult ajutor în cultivarea comuniunii cu fraţii lor din România.

Cu deosebită preţuire şi părintească binecuvântare,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Foto: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente