Patriarhul Ioan al Antiohiei, Doctor Honoris Causa al Academiei Creştine de Teologie din Varşovia

După încheierea slujbei de Te Deum, oficiată marţi, 16 august 2016, în Catedrala Sfânta Maria Magdalena din Varşovia, cu prilejul primei vizite a Preafericitului Părinte Ioan în Polonia de la întronizarea sa ca Patriarh al Antiohiei, a avut loc un alt moment solemn.

Într-un comunicat transmis Agenţiei de Ştiri Basilica, Centrul Media Ortodox Antiohian anunţă că Patriarhul Ioan al Antiohiei a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei Creştine de Teologie din Varşovia, „pentru contribuţia remarcabilă la realizările din domeniul dezvoltării identităţii teologice şi culturale a Ortodoxiei la nivel mondial, al dezvoltării teologiei Ortodoxe şi muzicii bisericeşti, precum şi pentru activităţile legate de dialogul interconfesional şi interreligios”.

Ceremonia de decernare a titlului onorific a fost condusă de Rectorul Academiei Creştine de Teologie, Prof. dr. Bogusław Milerski.

La ceremonie au participat: Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Poloneze, Preafericitul Părinte Mitropolit Sava, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi de stat, cadre universitare, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Poloneze şi ai altor confesiuni.

Laudatio a fost rostit de Preafericitul Părinte Sava, care a făcut referire la importanţa vizitei Patriarhului Ioan al Antiohiei, evocând multiplele sale realizări în Biserica Ortodoxă, în domeniile educaţiei, dialogului ecumenic şi al promovării păcii.

„Conferirea titlului de doctor onorific din partea Academiei Creştine de Teologie este un tribut adus meritelor Preafericirii Voastre, dar şi o expresie a solidarităţii noastre cu poporul sirian greu încercat”, a spus, printre altele, Întâistătătorul Bisericii Poloneze.

La rândul său, Preafericitul Părinte Ioan a luat cuvântul, exprimându-şi mulţumirea şi onoarea de a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Creştine de Teologie din Varşovia.

Preafericirea Sa a făcut referire la regiunea antiohiană, numind-o „moştenitoarea intelectului lui Aristotel şi farul elenistic ce luminează întreaga lume din bazinul mediteranean”.

Biserica Antiohiei, a continuat Patriarhul Ioan, „este locul unde primele culturi şi civilizaţii au fost formate în creuzetul iubirii lăsate de Domnul Iisus Hristos pentru toţi oamenii”.

De asemenea, Patriarhul Ioan a subliniat că unicitatea istoriei Antiohiei stă în faptul că a fost mai degrabă un centru al gândirii şi al teologiei, decât capitala autorităţii civile.

Făcând referire la istoria Academiei Creştine de Teologie din Varşovia, Patriarhul Antiohiei a spus că aceasta reprezintă „cea mai bună dovadă că, pentru Europa şi pentru multe ţări, creştinismul este şi va fi întotdeauna temelia civilizaţiei umane”.

În discursul său, Patriarhul Ioan a subliniat rolul important pe care îl joacă Biserica Antiohiei în relaţiile cu alte biserici şi confesiuni.

„Dacă unii vorbesc despre frăţietatea creştinească în conferinţe, noi experimentăm această frăţietate în Antiohia, la fel cum şi voi, fraţii din Polonia experimentaţi acest lucru (…) în relaţiile sociale bazate pe fermitatea credinţei, dar şi pe deschiderea faţă de ceilalţi”.

Patriarhul Antiohiei a menţionat şi problemele actuale legate de terorism, violenţă, răpiri şi convertiri forţate.

În încheiere, Patriarhul Ioan a adresat noi mulţumiri, considerând „această onoare ca o medalie pentru Biserica Antiohiei şi pentru fiecare persoană luminată din Orient”. De asemenea, a spus că „înălţăm rugăciunile noastre către Părintele Luminilor ca să înmulţească milele Sale faţă de ţara voastră dragă, să aşeze pacea Sa în ţara noastră şi să încununeze lumea cu lumina prezenţei Sale divine”.

Foto: sztukakadru.pl

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…