Patriarhul Ecumenic vorbește despre criza refugiaților la Summitul European Concordia | ‘Lumea așteaptă o mărturie comună din partea oamenilor credincioși’

Ecumenical Patriarch Bartholomew Concordia Summit 2017

Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a participat la Summitul European Concordia, care a avut loc în Atena, Grecia, în perioada 6-7 iunie 2017.

Concordia este o organizație non-profit care favorizează parteneriatul public-privat. Concordia consideră că parteneriatele public-privat (P3) au un impact mare în Europa în ceea ce privește rezolvarea crizei refugiaților și reactivarea creșterii economice la nivel regional. Adunând lideri regionali pentru a aborda aceste probleme și pentru a formula soluții practice, Concordia furnizează o platformă pentru un schimb de idei și încurajarea de noi relații în domeniile public, privat și non-profit.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat miercuri, 7 iunie, membrilor Summitului, având un mesaj centrat pe tema migrației ca o provocare a identității europene. El a reamintit că „pentru Bisericile creștine, criza imigranților și refugiaților pune la încercare principiile noastre biblice și ecleziale centrale. Ospitalitatea față de străini se află în centrul vieții și misiunii pastorale a Bisericii”. Sanctitatea Sa a făcut referire la vizita de anul trecut în insula grecească Lesbos, împreună cu papa Francisc și Arhiepiscopul Ieronim al Atenei și al întregii Elade, când cei trei lideri religioși s-au întâlnit cu refugiații.

În discursul său, Patriarhul Bartolomeu a subliniat faptul că migrația reprezintă o provocare profundă pentru identitatea europeană, spunând că „este inadmisibil ca unii europeni, care laudă drepturile omului și care doresc să pară apărători ai Europei Creștine, să utilizeze în același timp un limbaj dur împotriva imigranților și refugiaților, apărând granițele închise ale Europei”. De asemenea, patriarhul făcut referire la protecția mediului înconjurător pentru care cooperează „creștinătatea și mișcările umanitare”. El a făcut un apel pentru ca amenințarea discriminării să fie transformată într-o oportunitate de a încuraja o cultură a solidarității și incluziunii.

Potrivit Patriarhului Ecumenic, „lumea așteaptă o mărturie comună din partea oamenilor credincioși. Este de datoria noastră să promovăm dialogul interreligios. Comunicarea și deschiderea eliberează religiile de la introversiune. Încrederea reciprocă dintre religii este o forță care sprijină pacea universală. Antagonismul și neîncrederea diminuează capacitatea religiilor de a contribui la o cultură a solidarității care este condiția sine qua non pentru o soluționare justă a problemei migrației”.

Citește cuvântul integral al Patriarhului Ecumenic în limba engleză.

Comentarii Facebook


Știri recente