Patriarhul Ecumenic spune că Sfânta Sofia trebuie să rămână muzeu

Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, a declarat marți că se opune categoric planurilor de reschimbare a basilicii Sfânta Sofia din Istanbul în moschee, o propunere dezbătută în prezent de Parlamentul turc.

„Dorim ca Sfânta Sofia să rămână muzeu. A fost biserică creștină timp de peste 1000 de ani”, a scris cotidianul turc Milliyet citându-l pe Patriarh. „Dacă trebuie resfințită, atunci trebuie să fie din nou biserică creștină, întrucât nu a fost construită pentru a fi moschee.”

O cerere de reschimbare a basilicii în moschee a fost prezentată Parlamentului turc luna trecută, unde Partidul Dreptate și Dezvoltare al Premierului Recep Tayyip Erdogan deține majoritatea absolută. Cea mai renumită bazilică bizantină din lume, Sfânta Sofia a fost terminată în 537 dHs, devenind moschee în 1453, odată cu cucerirea otomană. Părintele fondator al Turciei moderne laice, Mustafa Kemal Ataturk, a transformat-o în muzeu în 1935.

Opoziția laică din Turcia îl acuză pe Premier că ar favoriza „un plan secret” de islamizare a țării. Potrivit cotidianului Milliyet, cel puțin 17.000 de noi moschei au fost construite în ultimii zece ani în care Erdogan s-a aflat la putere. Guvernul a anunțat recent transformarea vechii basilici Sfânta Sofia din Trabzon, situată la malul Mării Negre, în moschee.

În prezent este muzeu, fiind decorată cu fresce istorice bizantine.

Comentarii Facebook


Știri recente