Patriarhul Ecumenic, îndemn la umilință și pocăință în Ziua de Rugăciune pentru mediu: Numai împreună putem schimba ceva

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a transmis un mesaj video Adunării Generale a Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) cu ocazia Zilei de Rugăciune pentru mediu, 1 septembrie.

Sanctitatea Sa a subliniat că păcătuim ignorând prezența lui Dumnezeu în toate lucrurile și în toți oamenii și a spus că este nevoie de „pocăință cosmică și înviere cosmică”.

„Nu este necesar nimic altceva decât o inversare radicală a perspectivelor și practicilor noastre”, a menționat Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.

„Ar trebui să adoptăm cu toții un spirit de umilință și să apreciem lumea ca fiind mai mare decât noi înșine. Nu ar trebui să ne reducem niciodată viața religioasă la noi înșine și la propriile noastre interese”.

„Ar trebui să ne amintim mereu de vocația noastră de a transforma întreaga creație a lui Dumnezeu”, a insistat Patriarhul Bartolomeu.

„Dacă vrem să facem vreo schimbare în prioritățile și stilurile noastre de viață, trebuie să o facem împreună – ca biserici și comunități, ca societăți și națiuni. Trebuie să «purtăm poverile unii altora dacă dorim să împlinim legea lui Hristos» (Gal. 6:2), a spus Patriarhul Ecumenic amintind aici și de „suferința nedreaptă a fraților și surorilor din Ucraina”.

„Mai presus de toate, deci, trebuie să ne angajăm pocăința și schimbarea inimilor și vieților noastre”.


Adunarea Generală a CMB are loc la Karlsruhe, în perioada 31 august-08 septembrie. O sesiune plenară a fost dedicată Zilei de rugăciune pentru mediu în a doua zi a evenimentului. Au transmis mesaje Papa Francisc, Mitropolitul Emanuel de Franța și alții.

Ziua de Rugăciune pentru mediu a fost instituită în 1989 la inițiativa Patriarhului Ecumenic Dimitrios I. Pentru desele sale intervenții și inițiative pe teme ecologice, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a fost adesea supranumit „Patriarhul Verde”.

Foto credit: Albin Hillert / WCC

Comentarii Facebook


Știri recente