Patriarhul Ecumenic: Școala Teologică din Halki se va redeschide în septembrie

Patriarhul Ecumenic interviu Kosmos Scoala din Halki

Într-un interviu pentru publicația australiană O Kosmos, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și-a exprimat speranța că Școala Teologică din Halki se va redeschide în luna septembrie, odată cu începerea noului an școlar.

„Halki nu trebuia să se închidă deloc”, a spus Patriarhul Bartolomeu cu referire la decizia statului turc din 1971 pe care o consideră „o nedreptate”.

În anii de funcționare (1844-1971), școala din Halki a contribuit la binele societății, prin diferitele personalități care „au slujit Bisericii Ortodoxe și în special Patriarhiei Ecumenice”, a subliniat Patriarhul Constantinopolului în interviul din 4 mai 2018.

„Au trecut aproape 50 de ani în care eforturile noastre pentru redeschiderea școlii nu au avut roade.”

„În final, suntem foarte optimiști că se apropie redeschiderea școlii noastre, după cum ne-a asigurat președintele acum câteva zile când am avut vizita oficială la Ankara”.

În interviu, Patriarhul Ecumenic își exprimă speranța că redeschiderea școlii din Halki va avea loc „odată cu începerea noului an școlar, în septembrie”.

„Sper să începem noul an în data de 18-19 (septembrie n.n.) cu profesorii noștri, cu studenții, care vor reda viață și suflare acestei frumoase clădiri”.

Școala Teologică din Halki

Școala Teologică sau Seminarul din Halki a fost fondat în 1 octombrie 1844 pe insula Halki, a doua insulă ca mărime dintre Insulele Principilor, aflate în Marea Marmara.

A fost principala școală de teologie a Patriarhiei Ecumenice până în 1971, când Parlamentul turc a adoptat o lege prin care a interzis instituțiile private de educație superioară.

Școala din Halki se află pe Dealul Speranței, teritoriul mănăstirii Sfânta Treime, datată din epoca bizantină.

Clădirile școlii continuă să fie păstrate de mănăstire și sunt folosite pentru a găzdui conferințe.

Foto credit: O Kosmos

Comentarii Facebook


Știri recente