Statul turc transmite un mesaj pozitiv pentru redeschiderea școlii de teologie din Halki

Patriarhul Ecumenic la Scoala Teologica din Halki 2018

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a confirmat marți că a primit un răspuns pozitiv din partea statului turc cu privire la redeschiderea școlii de teologie de la Mănăstirea Halki.

Aflat în vizită la Seminarul din Halki cu prilejul zilei de 1 mai, Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a făcut referire la asigurarea primită din partea Ministrului turc de Externe Mevlüt Çavuşoğlu în timpul întâlnirii de la palatul prezidențial din Ankara că momentul redeschiderii Școlii de Teologie a Patriarhiei Ecumenice se apropie.

Potrivit site-ului oficial al Seminarului din Halki, Sanctitatea Sa a fost primit de Mitropolitul Elpidofor de Bursa, starețul Mănăstirii Sfânta Treime Halki.

La vizită au fost prezenți reprezentanți ai Asociației americano-elene pentru educație progresivă (American Hellenic Educational Progressive Association) precum și ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii în Turcia, Dominick Chilcott.

Școala Teologică din Halki

Școala Teologică din Halki, sau Seminarul din Halki, a fost fondat în 1 octombrie 1844 pe insula Halki, în turcă Heybeliada, a doua insulă ca mărime dintre Insulele Principilor, aflate în Marea Marmara.

A fost principala școală de teologie a Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului până în 1971, când Parlamentul turc a adoptat o lege prin care a interzis instituțiile private de educație superioară.

Școala teologică se află pe Dealul Speranței, teritoriul mănăstirii Sfânta Treime, datată din epoca bizantină. Clădirile școlii continuă să fie păstrate de mănăstire și sunt folosite pentru a găzdui conferințe.

Foto credit: Școala Teologică din Halki

Comentarii Facebook


Știri recente