Patriarhul Ecumenic Bartolomeu va participa la hramul parohiei românești din Istanbul

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu va participa marți la hramul parohiei românești din Istanbul, de sărbătoarea Sfintei Mucenițe Paraschevi din Roma.

Marți, 26 iulie, de la ora 9:00 va începe Slujba Utreniei care va fi urmată de Sfânta Liturghie. Începând cu ora 9:30, va fi prezent în biserică Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, anunță parohul comunității românești din Istanbul, Preotul Sergiu Vlad.

Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” din cartierul Hasköy este ctitorie a Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu.

Biserica a fost reconstruită, din temelie, în anul 1692, cu ajutorul donaţiei Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, pe locul în care se aflase vechea biserică bizantină a cartierului Prikidion.

Din vechea biserică, anterioară ctitoriei brâncoveneşti, se păstrează cele patru icoane împărăteşti aflate pe catapeteasma sfântului locaş: Mântuitorul Pantocrator, Maica Domnului cu pruncul, Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfânta Muceniţă Paraschevi, ocrotitoarea bisericii. Tot în lăcşul de cult din cartierul Hasköy se află moaștele Sfintei Arghira, născută în Prusia Bitiniei în jurul anului 1692.

Lăcaşul de cult este, începând cu anul 2004, biserica comunității ortodoxe româneşti din Turcia.


Citește și Interviu cu parohul românilor din Istanbul: Frumusețea și roadele misiunii fac provocările lipsite de importanță


Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente