Patriarhul Ecumenic a deschis marţi seară Simpozionul Ecologic Internațional „Spre o Attică mai verde. Păstrând planeta și protejând locuitorii ei” la Muzeul Acropole din Atena.
Simpozionul, organizat de Patriarhia Ecumenică în parteneriat cu administrația locală a regiunii Attica, reunește peste 200 de teologi și oameni de știință, lideri politici și oameni de afaceri, profesori și studenți, precum și activiști de mediu și jurnaliști din Asia, America, Africa și Europa.
În discursul său, Patriarhul verde a menționat că „încă de la începutul preocupării noastre cu temele ecologice, am subliniat relevanța problemelor ecologice și sociale, precum și nevoia de abordare a acestora una în funcție de alta și în colaborare cu toți”.
„Întreținerea și protejarea mediului natural și respectul și slujirea semenilor noștri sunt două fețe ale aceleiași monede”.
„Întotdeauna există o dimensiune tangibilă și locală în grija pentru Creație. Aici se găsește explicația pentru titlul Simpozionului nostru, Pentru o Attică mai verde”.
„Deoarece, în timp ce s-au făcut foarte multe în domeniul sensibilizării față de schimbările climatice și dezvoltarea viabilă în această țară frumoasă, încă multe rămân de făcut, de exemplu, pentru diminuarea depozitării deșeurilor pe versanții Atticăi, cu gunoaiele inacceptabile, și pentru identificarea unei soluții pentru acumularea nefondată a obiectelor de plastic în adâncul mării care o înconjoară și care amenință viața subacvatică”.
„Să nu uităm că, după cum aproape jumătate din populația Greciei trăiește în Attica, mai mult de 50% dintre deșeurile care cad în mare se găsesc în zona din jurul insulelor saronice”.
Patriarhul a subliniat că „toți suntem chemați să ne examinăm, dar și să schimbăm comportamentul nostru consumist și să învățăm să acționăm în comun de dragul planetei noastre și spre folosul locuitorilor ei”.
„Scopul nostru este să propunem un răspuns la criza ecologică fundamentat pe acțiunea comună, pledând în același timp pentru o planetă viabilă și pentru dreptatea socială pentru omenire, ca o moștenire sfântă pentru toți oamenii și, în special, pentru copiii noștri”.
La începutul Simpozionului au fost citite mesajele Arhiepiscopului Ieronim al Atenei și al întregii Elade, al Papei Francisc, al Arhiepiscopului de Canterbury, precum și al organizațiilor internaționale care se ocupă cu protejarea mediului și promovarea dialogului între religie și cultură.
Lucrările Simpozionului vor continua la Spetses și Hydra până vineri, 8 iunie.
Foto: captură video / Pemptousia