Patriarhul Ecumenic a binecuvântat noul an bisericesc și s-a rugat pentru integritatea creației la Constantinopol

Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oficiat duminică slujba Indictionului, un ceremonial specific începutului de an bisericesc, în prezența a zeci de arhierei ai Patriarhiei Constantinopolului și s-a rugat pentru integritatea creației, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la declararea zilei de 1 septembrie ca Zi de rugăciune pentru protecția mediului înconjurător.

La finalul sfintei liturghii oficiate la Catedrala patriarhală Sfântul Gheorghe din Fanar, Patriarhul Ecumenic și ceilalți ierarhi prezenți au semnat Actul Noului Indiction.

Patriarhul Bartolomeu a semnat Actul Noului Indiction, care cuprinde mesajul său transmis în data de 1 septembrie 2019. Foto credit: Patriarhia Ecumenică / Nikos Manghinas

Pentru a sublinia cei 30 de ani de eforturi și inițiative în domeniul ecologiei ale Patriarhiei Constantinopolului, Patriarhul Bartolomeu a transmis un apel pentru protejarea integrității creației.

„În esență, interesul Bisericii pentru protecția creației este o extensie a Sfintei Euharistii în toate dimensiunile relației ei cu lumea”, s-a menționat în mesajul patriarhal.

Grija pentru mediul natural nu este o activitate suplimentară, ci o expresie esențială a vieții bisericești. Ea nu are un caracter lumesc, ci mai degrabă unul pur bisericesc. Ea este „o slujire liturgică”. Toate inițiativele și acțiunile Bisericii sunt o „eclesiologie aplicată”.

Patriarhul Constantinopolului a atenționat că problemele ecologice sunt de natură globală, de aceea „pentru a rezolva aceste provocări, avem nevoie de o mobilizare multilaterală, un acord comun, o direcție și o acțiune comună”.

El a apreciat inițiativele eparhiilor, parohiilor și mănăstirilor Patriarhiei Constantinopolului pentru protejarea mediului înconjurător, dar și pentru dezvoltarea unor programe de educație ecologică.

La slujbă au participat mai mulți teologi ortodocși veniți la Istanbul pentru conferința internațională dedicată patrimoniului teologic al Părintelui Georges Florovsky, la împlinirea a 40 de ani de la moartea sa.

Foto credit: Patriarhia Ecumenică / Nikos Manghinas

Comentarii Facebook


Știri recente