Patriarhul Ecumenic a adresat un mesaj cu prilejul centenarului Bisericii Ortodoxe Ucrainene din SUA

Cu prilejul centenarului Bisericii Ortodoxe Ucrainene din SUA, care se află sub jurisdicţia Patriarhiei Ecumenice, Sanctitatea Sa a adresat un mesaj de felicitare.

În mesajul transmis celor doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Mitropolitul Antonie şi Arhiepiscopul Daniel, dar şi credincioşilor ucraineni din SUA, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a transmis „cele mai călduroase felicitări” şi i-a asigurat de toată „dragostea paternă”.

„Centenarul Bisericii Ortodoxe Ucrainene din America este o mărturisire a credinței profunde a poporului ucrainean care a dorit întotdeauna să facă din Biserica lui Hristos centrul și sursa vieții lor”, a precizat Sanctitatea Sa în mesaj.

„Acest etos poate fi urmărit în timp până la strămoșii voștri iubitori de Hristos, care au primit iluminarea și reînnoirea duhovnicească prin apele baptismale ale râului Nipru. A fost cu adevărat providență divină care s-a manifestat în activitatea misionară a tronului nostru ecumenic. Biserica-mamă a Constantinopolului a rămas întotdeauna aproape de poporul ucrainean și a făcut acest lucru de-a lungul secolelor, demonstrând preocupare și grijă pastorală” se menţionează în mesaj.

De asemenea, Patriarhul Ecumenic a făcut referire la activitatea roditoare a doi ierarhi din Biserica Ortodoxă Ucraineană din SUA trecuţi la Domnul: Mitropolitul Constantin şi Arhiepiscopul Vsevolod.

„Datorită activității lor pastorale înțelepte, conducerii vizionare și preocupării pentru bunăstarea spirituală a credincioșilor ortodocși ucraineni din Statele Unite, comunitatea voastră se bucură de grija pastorală, de protecția canonică și de afecțiunea profundă a Patriarhiei Ecumenice”, evidenţiază Patriarhul Ecumenic în mesaj.

„Cu acest fericit prilej al sărbătorii centenarului, vă felicităm și vă asigurăm de dragostea și de aprecierea noastră paternă. Vă încurajăm din toată inima să continuați călătoria care a început cu un secol în urmă, păstrând în centrul inimii dragostea voastră pentru Hristos și pentru dreptatea Sa, care a făcut posibilă această aniversare minunată”.

„Să vă aduceţi întotdeauna aminte de cuvintele Sfântului Apostol Pavel: Bucuraţi-vă pururea. Rugaţi-vă neîncetat. Daţi mulţumire pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus, pentru voi. (1 Tesaloniceni 5: 16-18)”.

Foto credit: Reuters

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Ortodoxia Românească în Ungaria

Cu ocazia Zilei Ungariei (23 Octombrie), prezentăm principalele date despre românii ortodocși din această țară. Românii din Ungaria se împart în două principale categorii: comunitatea istorică românească a românilor care, după trasarea graniţelor actuale, au…