Patriarhul Daniel și ierarhul Argeșului au distins un ieromonah care a împlinit o sută de ani

Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului și Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, i-au înmânat marți distincții unui părinte cu nume similar, Clement Haralamb, care împlinește ascultarea de Mare Eclesiarh al Mănăstirii Curtea de Argeș. Ieromonahul a împlinit o sută de ani, din care 76 petrecuți în mănăstire. Primul său stareț a fost duhovnicul Paisie Olaru.

Aniversarea a avut loc la vechea Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, unde Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oficiat un Te Deum.

La slujbă a participat și Părintele Arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

În cadrul ceremoniei, părintele arhimandrit a dat citire Gramatei prin care Patriarhul României a oferit „Crucea Patriarhală” Părintelui Clement Haralamb de la Curtea de Argeș.

Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh la Catedrala Patriarhală, a slujit la Te Deum-ul oficiat în cinstea Arhim. Clement Haralamb, Mare Eclesiarh al Mănăstirii Curtea de Argeș. Foto: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic al Argeșului și Muscelului a dorit să-și  arate aprecierea pentru lucrarea misionară și pastorală a Ierom. Clement Haralamb, acordându-i cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului: „Crucea Basarabă”.

Arhiepiscopul a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru că a binecuvântat eparhia cu un părinte duhovnicesc, râvnitor în rugăciune și evlavios în slujire. Pentru aceste calități, dar și pentru altele, ierarhul Argeșului și Muscelului i-a rânduit ascultarea de Mare Eclesiarh al Mănăstirii Curtea de Argeș, misiune pe care a îndeplinit-o foarte mulți ani.

În cadrul ceremoniei, Părintele Andrei Michai, consilier administrativ-bisericesc, a dat citire unui referat în care a prezentat bogata activitate desfășurată de Părintele Clement Haralamb în cei șaptezeci de ani de slujire pe meleagurile argeșene.

Te Deum oficiat în cinstea Arhim. Clement Haralamb, Mare Eclesiarh al Mănăstirii Curtea de Argeș, în prezența Arhiepiscopului Calinic al Argeșului și Muscelului. Foto: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Timp de peste 67 de ani, a stat de veghe la racla cu Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, îndeplinindu-și ascultarea monahală.

Monahul centenar s-a remarcat ca un bun călăuzitor de suflete, fiind apreciat de mulți credincioși și clerici din Argeș și din alte zone ale țării.

Arhimandritul Clement Haralamb s-a născut la Lunca, Județul Botoșani, în 4 aprilie 1923, într-o familie de buni creștini, fiind al doilea prunc din cei șapte dăruiți de Dumnezeu familiei.

În 1947 a intrat în obștea Mănăstirii Cozancea, unde stareț la acea vreme era vestitul duhovnic Paisie Olaru, ale cărui sfaturi le-a păstrat cu sfințenie, dăruindu-le fiilor duhovnicești în scaunul de spovedanie.

În 1948 a fost tuns în monahism, apoi hirotonit ierodiacon și ieromonah.

În 1953, după ce a refuzat propunerea viitorului Patriarh Teoctist de a lucra la registratura Mitropoliei Moldovei, fiindcă scria foarte frumos, și a intrat în obștea Mănăstirii Cetățuia.

În 1956 a devenit membru al obștii monahale de la Mănăstirea Curtea de Argeș, unde a vegheat aproape șapte decenii la racla Sfintei Filofteia.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente