Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus în ziua de pomenire a Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, că aceştia sunt „rugători ai noştri în faţa Sfintei Treimi”.
Viaţa şi virtuţile
Patriarhul României a prezentat, în predica rostită miercuri în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală, viaţa şi virtuţile acestor personalităţi teologice de excepţie ale lumii creştine care au atât o zi de pomenire comună, cât şi zile individuale de cinstire.
Primul despre care a vorbit a fost Sfântul Vasile cel Mare de la care a rămas în Biserică „preocuparea pentru ajutorarea săracilor, bolnavilor, bătrânilor, călătorilor, precum şi a tuturor celor care sunt lipsiţi de cele necesare”.
„De la opera lui numită Vasiliada a învăţat întreaga creştinătate că propovăduirea Evangheliei lui Hristos trebuie însoţită şi de faptele milosteniei”, a spus Preafericirea Sa.
În continuare, Patriarhul Daniel a evidenţiat contribuţia teologică majoră a Sfântului Grigorie Teologul pe parcursul activităţii sale arhiereşti: „a tâlcuit învăţătura apostolică despre Sfânta Treime într-un mod deosebit de clar şi de profund”.
Sfântul Ioan Gură de Aur, care este pomenit împreună cu sfinţii amintiţi mai sus, s-a remarcat prin interpretarea Evangheliei după Matei, a celor 14 epistole pauline şi nu numai.
Patriarhul a adăugat că acest sfânt, în timpul activităţii sale, a criticat patimile celor bogaţi precum şi a conducătorilor vremii, din această cauză fiind trimis de două ori în exil unde a şi murit.
Ce au în comun
Oferind explicaţii cu privire la ce i-a legat pe cei trei „mari dascăli ai lumii şi ierarhi”, încât să fie sărbătoriţi în aceeaşi zi, Părintele Patriarh a spus că i-a unit faptul că „au fost păstori ai Bisericii în secolul al IV-lea”, dar şi calitatea comună de „mari apărători ai credinţei în Sfânta Treime”.
„Au apărat credinţa ortodoxă în vremuri de mari rătăciri şi în acelaşi timp au iubit Biserica şi pe cei săraci”, a mai precizat Patriarhul Daniel.
Preafericirea Sa a mai evidenţiat şi viaţa ascetică deosebită a celor trei corifei ai Ortodoxiei, explicând că ei au avut o „sănătate şubredă”, urmare a zilelor multe de post, rugăciune şi priveghere.
La finalul omiliei rostite, Patriarhul a îndemnat să le urmăm exemplul de viaţă al celor trei ierarhi prin cinstire cu multă evlavie datorită faptului că sunt „învăţători de bază ai Ortodoxiei”.
„Cine nu este în acord cu învăţătura lor este în mod precis pe cale rătăcită”, deoarece ei sunt „criteriul de referinţă pentru Ortodoxie”, a atenţionat Preafericirea Sa.
Sfinții Trei Ierarhi sunt ocrotitorii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din toată lumea. Această zi a fost instituită în anul 1936 la Congresul Mondial al Facultăților de Teologie de la Atena.
Foto Credit: Arhivă Basilica.ro